Dieselprijs blijft boven 1,5 euro per liter noteren

© belga

De dieselprijs klimt na twee opeenvolgende dalingen weer hoger tot 1,549 euro per liter. Dat meldt de Federale Overheidsdienst Economie.

Dinsdag 25 september stijgt de maximumprijs voor een liter benzine aan de pomp met 1,4 eurocent tot 1,549 euro per liter. Sinds halfweg juli blijft de dieselprijs hardnekkig boven de kaap van 1,5 euro per liter noteren, blijkt uit gegevens van de Belgische Petroleum Federatie.

Op 24 augustus werd een recordhoogte bereikt van 1,587 euro per liter. Na twee opeenvolgende dalingen in september gaat de dieselprijs vanaf morgen dus weer opwaarts. De FOD Economie wijt de duurdere diesel gewoontegetrouw aan ‘de stijging van de noteringen van de olieproducten op de internationale markten.

Een kleine berekening van eind augustus leert dat wie een tank van 50 liter vult, daar in drie jaar tijd ongeveer 33 euro meer voor heeft betaald. Op 1 januari 2009 kostte een liter diesel namelijk slechts 0,9340 euro.

In ons land bestaat de dieselprijs voor 44,97 procent uit btw en accijnzen. Dat stemt overeen met 0,6966 euro per liter. Voor benzine is dat ongeveer 52 procent. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content