Aangezien eerder bekendraakte dat de schuldeisers van Griekenland een blauwdruk hebben klaarliggen voor een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, houden steeds meer analisten concreet rekening met een grexit.

Hierbij een blik op enkele Amerikannse banken die het 'grexit'-scenario al hebben ingecalculeerd.

Bank of America Merrill Lynch (Gilles Moec, Ruben Segura-Cayuela, Athanasios Vamvakidis):

"We denken dat alle ingrediënten voor een grexit aanwezig zijn, en het lijkt erop dat het vanaf nu snel bergafwaarts gaat, met een meerderheid van de lidstaten die in die richting neigt. Wij geloven dat er nog steeds een kans bestaat dat een grexit kan worden vermeden, maar dan moet Tsipras ons positief verrassen."

Barclays (Francois Cabau, Antonio Garcia Pascual, Philippe Gudin):

" Een exit is nu het meest waarschijnlijke scenario. Een akkoord bereiken met de huidige Griekse regering wordt een bijzonder moeilijke opdracht voor de leiders van de eurozone, aangezien de Griekse regering de laatste aangeboden deal heeft verworpen. Een nieuw akkoord krijgen de Europese leiders allicht moeilijk verkocht in het thuisland."

Citigroup (Willem Buiter, Ebrahim Rahbari, Guillaume Menuet; Tina M Fordham, Antonio Montilla, Michael Saunders; Tiia A Lehto):

"We hebben onze mening herzien ,en geloven nu dat een grexit de meest waarschijnlijke uitkomst is, hetzij via een exit op korte termijn (enkele maanden) of in de komende één tot drie jaar."

Citigroup heeft zijn mening herzien om vier redenen:

  1. de aankondiging van het referendum
  2. het opleggen van kapitaalcontroles
  3. de nadrukkelijke NO (oxi) in het referendum
  4. een hardere houding van de Griekse schuldeisers

JPMorgan (Kate Moore):

"Een Griekse exit uit de euro lijkt meer dan waarschijnlijk, dan waarschijnlijk niet."

BMO Capital Markets (Stephen Gallo):

"We mikken op 60 procent kans dat er een regelgevende grexit komt, op een bepaald punt in de niet al te verre toekomst ..."

Morgan Stanley:

Verhoogde kans (van 45 tot 60 procent ) op een vertrek per eind 2016.

RBS (Michael Michaelides):

"We waren te goedgelovig met betrekking tot de bereidheid van de Tsipras-administratie om een deal te ondertekenen, ondanks het feit dat de definitieve plannen van de Griekse regering en die van de crediteuren inhoudelijk niet zoveel verschilden. Kans op een grexit wordt geraamd op 55 procent, kans op een last minute deal niet groter dan 25 procent."

UBS Wealth Management (Ricardo Garcia-Schildknecht, Thomas Wacker, Fabio Trussardi, Jens Anderson):

"Een Griekse deal houdt meer dan waarschijnlijk een schuldherschikking in, hoewel reducties op de nominale waarde zeer onwaarschijnlijk zijn."

"De lening van 27 miljard euro tegen nominale waarde terugbetalen aan de ECB is niet mogelijk. Het is ook niet mogelijk om met de ECB-winst op obligaties, aangekocht onder het Securities Markets Programme (SMP), een deel van de schuld aan het IMF af te lossen.

Mogelijke kans op grexit: 50 tot 60 procent

(Bloomberg/BO

Aangezien eerder bekendraakte dat de schuldeisers van Griekenland een blauwdruk hebben klaarliggen voor een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, houden steeds meer analisten concreet rekening met een grexit.Hierbij een blik op enkele Amerikannse banken die het 'grexit'-scenario al hebben ingecalculeerd."We denken dat alle ingrediënten voor een grexit aanwezig zijn, en het lijkt erop dat het vanaf nu snel bergafwaarts gaat, met een meerderheid van de lidstaten die in die richting neigt. Wij geloven dat er nog steeds een kans bestaat dat een grexit kan worden vermeden, maar dan moet Tsipras ons positief verrassen."" Een exit is nu het meest waarschijnlijke scenario. Een akkoord bereiken met de huidige Griekse regering wordt een bijzonder moeilijke opdracht voor de leiders van de eurozone, aangezien de Griekse regering de laatste aangeboden deal heeft verworpen. Een nieuw akkoord krijgen de Europese leiders allicht moeilijk verkocht in het thuisland." "We hebben onze mening herzien ,en geloven nu dat een grexit de meest waarschijnlijke uitkomst is, hetzij via een exit op korte termijn (enkele maanden) of in de komende één tot drie jaar."Citigroup heeft zijn mening herzien om vier redenen: "Een Griekse exit uit de euro lijkt meer dan waarschijnlijk, dan waarschijnlijk niet." "We mikken op 60 procent kans dat er een regelgevende grexit komt, op een bepaald punt in de niet al te verre toekomst ..."Verhoogde kans (van 45 tot 60 procent ) op een vertrek per eind 2016."We waren te goedgelovig met betrekking tot de bereidheid van de Tsipras-administratie om een deal te ondertekenen, ondanks het feit dat de definitieve plannen van de Griekse regering en die van de crediteuren inhoudelijk niet zoveel verschilden. Kans op een grexit wordt geraamd op 55 procent, kans op een last minute deal niet groter dan 25 procent.""Een Griekse deal houdt meer dan waarschijnlijk een schuldherschikking in, hoewel reducties op de nominale waarde zeer onwaarschijnlijk zijn.""De lening van 27 miljard euro tegen nominale waarde terugbetalen aan de ECB is niet mogelijk. Het is ook niet mogelijk om met de ECB-winst op obligaties, aangekocht onder het Securities Markets Programme (SMP), een deel van de schuld aan het IMF af te lossen.Mogelijke kans op grexit: 50 tot 60 procent(Bloomberg/BO