De Oostenrijkse financiële toezichthouder FMA publiceerde begin maart een decreet dat de ontbinding van Heta inleidt. Er werd meer bepaald een tijdelijk moratorium afgekondigd (tot eind maart 2016) op "een aanzienlijk gedeelte van het schuldpapier" van Heta, aldus Dexia in een persbericht.

"Voorzichtigheidshalve" legt Dexia een voorziening aan voor de blootstelling. De omvang van de voorziening is nog niet bekend. Dexia voegt nog toe dat het ontmantelingsproces op schema blijft van het door de Europese Commissie goedgekeurde langetermijnproject.

'Niet onder druk'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zei in een reactie dat de "huidige kapitaalstructuur van Dexia, en met name de door de Europese toezichthouder opgelegde kapitaalratio's, niet onder druk komen te staan. De recente aflossingen van kredieten verstrekt door de ECB en Belfius vormen een bijkomend bewijs van de verbeterende liquiditeitspositie van de bank".

"Anderzijds tonen de actuele ontwikkelingen met Heta Asset Resolution wel aan dat Dexia en haar rechtstreekse aandeelhouder meer dan ooit een waakzame en proactieve houding dienen aan te nemen teneinde het belang van de Belgische belastingbetaler optimaal te vrijwaren", zegt de minister nog.

In de marge van de geplande Eurogroep- en Ecofinvergaderingen van begin volgende week zal Van Overtveldt over de kwestie praten met zijn Oostenrijkse collega. "Dit om verdere juridische- en financiële informatie te bespreken met het oog op een zo goed mogelijke afwikkeling van dit dossier."

(Belga/RR)

De Oostenrijkse financiële toezichthouder FMA publiceerde begin maart een decreet dat de ontbinding van Heta inleidt. Er werd meer bepaald een tijdelijk moratorium afgekondigd (tot eind maart 2016) op "een aanzienlijk gedeelte van het schuldpapier" van Heta, aldus Dexia in een persbericht. "Voorzichtigheidshalve" legt Dexia een voorziening aan voor de blootstelling. De omvang van de voorziening is nog niet bekend. Dexia voegt nog toe dat het ontmantelingsproces op schema blijft van het door de Europese Commissie goedgekeurde langetermijnproject. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zei in een reactie dat de "huidige kapitaalstructuur van Dexia, en met name de door de Europese toezichthouder opgelegde kapitaalratio's, niet onder druk komen te staan. De recente aflossingen van kredieten verstrekt door de ECB en Belfius vormen een bijkomend bewijs van de verbeterende liquiditeitspositie van de bank"."Anderzijds tonen de actuele ontwikkelingen met Heta Asset Resolution wel aan dat Dexia en haar rechtstreekse aandeelhouder meer dan ooit een waakzame en proactieve houding dienen aan te nemen teneinde het belang van de Belgische belastingbetaler optimaal te vrijwaren", zegt de minister nog. In de marge van de geplande Eurogroep- en Ecofinvergaderingen van begin volgende week zal Van Overtveldt over de kwestie praten met zijn Oostenrijkse collega. "Dit om verdere juridische- en financiële informatie te bespreken met het oog op een zo goed mogelijke afwikkeling van dit dossier."(Belga/RR)