De Frans-Belgische "restbank" Dexia is structureel verlieslatend en als er niets verandert, moet België vanaf 2014 elk jaar 2 miljard euro neertellen om de restholding drijvende te houden. Dat zegt Bernhard Ardaen in een boek over de Dexia-saga, waarover

De Standaard schrijft. Ardaen werkte twintig jaar voor Dexia.

Tijdbom Dexia

Het boek is getiteld "tijdbom Dexia". Volgens de berekeningen van de auteur boekt Dexia momenteel structureel zo'n 3 miljard euro verlies per jaar. Aan dat tempo zou het eigen vermogen van de groep over goed twee jaar volledig opgebruikt zijn, klinkt het.

Daardoor zouden de overheden in de loop van 2014 verliezen beginnen te lijden. België zou dan 2 tot 3 miljard euro per jaar moeten neertellen om Dexia overeind te houden. Omdat de akkoorden over de staatswaarborgen bepalen dat Dexia de overheden ook in aandelen kan terugbetalen, kan een en ander ertoe leiden dat de Belgische staatsschuld oploopt van 365 naar 500 miljard euro. (Belga/EE)

De Frans-Belgische "restbank" Dexia is structureel verlieslatend en als er niets verandert, moet België vanaf 2014 elk jaar 2 miljard euro neertellen om de restholding drijvende te houden. Dat zegt Bernhard Ardaen in een boek over de Dexia-saga, waarover De Standaard schrijft. Ardaen werkte twintig jaar voor Dexia. Tijdbom Dexia Het boek is getiteld "tijdbom Dexia". Volgens de berekeningen van de auteur boekt Dexia momenteel structureel zo'n 3 miljard euro verlies per jaar. Aan dat tempo zou het eigen vermogen van de groep over goed twee jaar volledig opgebruikt zijn, klinkt het. Daardoor zouden de overheden in de loop van 2014 verliezen beginnen te lijden. België zou dan 2 tot 3 miljard euro per jaar moeten neertellen om Dexia overeind te houden. Omdat de akkoorden over de staatswaarborgen bepalen dat Dexia de overheden ook in aandelen kan terugbetalen, kan een en ander ertoe leiden dat de Belgische staatsschuld oploopt van 365 naar 500 miljard euro. (Belga/EE)