De groene Kamerleden Meyrem Almaci en Georges Gilkinet willen dat beurswaakhond FSMA een onderzoek naar voorkennis opent. Moody's bracht op 29 september om 22.26 uur de Dexia-top op de hoogte dat het ernstig overwoog om de kredietscore van Dexia Bank België, Dexia Crédit Locale en Dexia BIL te verlagen.

De groenen vermoeden dat sommige marktpartijen al eerder op de hoogte waren en anticipeerden op het slechte nieuws, want vanaf 16.00 uur werden aanzienlijke volumes verhandeld op de beurs. Dat schrijven De Tijd en Le Soir. Het Dexia-aandeel zakte uiteindelijk met 1,7 procent, terwijl de Eurostoxx-bankenindex 3,5 procent steeg.

Vier dagen later, op maandag 3 oktober maakte Moody's de dreiging officieel bekend, wat de val van de Dexiagroep in een stroomversnelling bracht. Het doet bij de groenen eens te meer vragen rijzen over de rol van kredietbeoordelaars.

Volgens woordvoerder Jim Lannoo van de FSMA wordt bij belangrijke marktgebeurtenissen steeds nagegaan of er aanwijzingen van marktmanipulatie bestaan. (Belga/EE)

De groene Kamerleden Meyrem Almaci en Georges Gilkinet willen dat beurswaakhond FSMA een onderzoek naar voorkennis opent. Moody's bracht op 29 september om 22.26 uur de Dexia-top op de hoogte dat het ernstig overwoog om de kredietscore van Dexia Bank België, Dexia Crédit Locale en Dexia BIL te verlagen. De groenen vermoeden dat sommige marktpartijen al eerder op de hoogte waren en anticipeerden op het slechte nieuws, want vanaf 16.00 uur werden aanzienlijke volumes verhandeld op de beurs. Dat schrijven De Tijd en Le Soir. Het Dexia-aandeel zakte uiteindelijk met 1,7 procent, terwijl de Eurostoxx-bankenindex 3,5 procent steeg. Vier dagen later, op maandag 3 oktober maakte Moody's de dreiging officieel bekend, wat de val van de Dexiagroep in een stroomversnelling bracht. Het doet bij de groenen eens te meer vragen rijzen over de rol van kredietbeoordelaars. Volgens woordvoerder Jim Lannoo van de FSMA wordt bij belangrijke marktgebeurtenissen steeds nagegaan of er aanwijzingen van marktmanipulatie bestaan. (Belga/EE)