Met die testen wordt stabiliteit van de banken getest in een scenario waarbij de economische toestand in Europa en de wereld fors verslechtert.

De EBA zegt dat de criteria veel strenger zullen zijn dan de oefening in 2010. Toen waren slechts 7 van de 91 banken 'gezakt' voor de stress test.

Twee grote Ierse banken die wel waren geslaagd, kwamen nadien in de problemen. Daardoor was er een reddingsplan nodig van 85 miljard euro voor de Ierse financiële sector.

Eind maart zal de EBA de geselecteerde banken doorlichten. In juni worden de resultaten bekendgemaakt.

In het 'ramp-scenario' gaat de EBA voor België vooral uit van sterk dalende vastgoedprijzen en een stijgende werkloosheid.

Met die testen wordt stabiliteit van de banken getest in een scenario waarbij de economische toestand in Europa en de wereld fors verslechtert. De EBA zegt dat de criteria veel strenger zullen zijn dan de oefening in 2010. Toen waren slechts 7 van de 91 banken 'gezakt' voor de stress test. Twee grote Ierse banken die wel waren geslaagd, kwamen nadien in de problemen. Daardoor was er een reddingsplan nodig van 85 miljard euro voor de Ierse financiële sector. Eind maart zal de EBA de geselecteerde banken doorlichten. In juni worden de resultaten bekendgemaakt. In het 'ramp-scenario' gaat de EBA voor België vooral uit van sterk dalende vastgoedprijzen en een stijgende werkloosheid.