De omzet van de detailhandel in de eurozone daalde in december met 0,4 procent tegenover november. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een stijging met 0,3 procent. Op jaarbasis noteert de eurozone een terugval met 1,6 procent.

In tegenstelling tot de volledige eurozone presteerde de Belgische detailhandel meer dan behoorlijk in december, met een toename met 1,5 procent tegenover een maand eerder. Enkel Portugal presteert met een stijging met 2,2 procent beter.

De Europese sterkhouder Duitsland maakte in de laatste maand van 2011 een negatieve uitschuiver met -1,4 procent. Malta (-3,1 procent), Slovenië (-3,1 procent) en Letland (-2 procent) deden het nog minder goed.

De terugval van de verkoop in de Europese detailhandel is de grootste sinds december 2008, toen de zware recessie losbrak en de detailhandelaren de verkoop met 1,6 procent zagen wegsmelten.

Dat de consumenten in de eurozone minder geld uitgeven, heeft allicht te maken met de dreiging die het hoge werkloosheidspercentage (10,4 procent) meebrengt, terwijl de inflatie rond de 3 procent schommelt. De onrust wordt nog gevoed door enkele aangekondigde ontslagrondes in de bedrijfswereld. (BO/Reuters)

De omzet van de detailhandel in de eurozone daalde in december met 0,4 procent tegenover november. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een stijging met 0,3 procent. Op jaarbasis noteert de eurozone een terugval met 1,6 procent.In tegenstelling tot de volledige eurozone presteerde de Belgische detailhandel meer dan behoorlijk in december, met een toename met 1,5 procent tegenover een maand eerder. Enkel Portugal presteert met een stijging met 2,2 procent beter. De Europese sterkhouder Duitsland maakte in de laatste maand van 2011 een negatieve uitschuiver met -1,4 procent. Malta (-3,1 procent), Slovenië (-3,1 procent) en Letland (-2 procent) deden het nog minder goed. De terugval van de verkoop in de Europese detailhandel is de grootste sinds december 2008, toen de zware recessie losbrak en de detailhandelaren de verkoop met 1,6 procent zagen wegsmelten.Dat de consumenten in de eurozone minder geld uitgeven, heeft allicht te maken met de dreiging die het hoge werkloosheidspercentage (10,4 procent) meebrengt, terwijl de inflatie rond de 3 procent schommelt. De onrust wordt nog gevoed door enkele aangekondigde ontslagrondes in de bedrijfswereld. (BO/Reuters)