"Nederland, Luxemburg en België spraken zich samen tegen een verdere discussie hierover uit", zo citeert het Duitse blad Der Spiegel uit een zittingsdocument van de Duitse deelnemer na de zitting van april 2012 in Berlijn. "Een overeenkomst kon niet bereikt worden."

Nederland en Luxemburg wilden vooral de 'patentboxen' behouden, waarmee multinationals winsten verschuiven naar dochtervennootschappen in beide landen. Dat gebeurt om het gebruik van die rechten in andere lidstaten te vergoeden. Nederland en Luxemburg hebben een laag tarief voor dit soort patentboxen. Ook België heeft een fiscaal voordelig statuut voor octrooirechten, dat gegeerd is bij internationale groepen.

Deze regimes zijn overigens perfect legaal, maar een steen des aanstoots voor andere lidstaten (die ook dikwijls structuren op maat van multinationals hebben). De Commissie voert een onderzoek naar multinationals die er een beroep op deden, omdat dit verboden staatssteun zou zijn. De Commissie heeft al enkele jaren een 'Code of Conduct Group on Business Taxation' uitgewerkt, die agressieve fiscale concurrentie wil aanpakken. Die zouden de Benelux-landen dus geblokkeerd hebben.

Der Spiegel verwacht kritische vragen voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, gewezen premier van Luxemburg, en de Chef van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem, gewezen minister van Financiën in Nederland.

"Nederland, Luxemburg en België spraken zich samen tegen een verdere discussie hierover uit", zo citeert het Duitse blad Der Spiegel uit een zittingsdocument van de Duitse deelnemer na de zitting van april 2012 in Berlijn. "Een overeenkomst kon niet bereikt worden."Nederland en Luxemburg wilden vooral de 'patentboxen' behouden, waarmee multinationals winsten verschuiven naar dochtervennootschappen in beide landen. Dat gebeurt om het gebruik van die rechten in andere lidstaten te vergoeden. Nederland en Luxemburg hebben een laag tarief voor dit soort patentboxen. Ook België heeft een fiscaal voordelig statuut voor octrooirechten, dat gegeerd is bij internationale groepen.Deze regimes zijn overigens perfect legaal, maar een steen des aanstoots voor andere lidstaten (die ook dikwijls structuren op maat van multinationals hebben). De Commissie voert een onderzoek naar multinationals die er een beroep op deden, omdat dit verboden staatssteun zou zijn. De Commissie heeft al enkele jaren een 'Code of Conduct Group on Business Taxation' uitgewerkt, die agressieve fiscale concurrentie wil aanpakken. Die zouden de Benelux-landen dus geblokkeerd hebben.Der Spiegel verwacht kritische vragen voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, gewezen premier van Luxemburg, en de Chef van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem, gewezen minister van Financiën in Nederland.