De inflatie in België daalt van 0,34 procent in juli naar 0,02 procent in augustus. Dat is het laagste peil sinds november 2009 (-0,12 procent), meldt de federale overheidsdienst Economie donderdag.

De daling van de inflatie richting deflatie werd niet algemeen verwacht. Toch niet door het Planbureau, dat ervan uitging dat in juni met 0,27 procent het dieptepunt was bereikt en dat de inflatie opnieuw gestaag zou stijgen. Het Planbureau mikte bij haar recente prognoses op een inflatiepercentage dat vanaf oktober rond de 1 procent zou schommelen.

De consumptieprijsindex komt deze maand uit op 100,17 punten. Dat is een daling met 0,38 punt ten opzichte van de 100,55 in juli.

De gezondheidsindex daalt in augustus met 0,34 punt en komt uit op 100,12 punten. De daling van de index wordt vooral toegeschreven aan lagere prijzen voor groenten, motorbrandstoffen, fruit, vliegtuigtickets, aardgas en telecommunicatie.

Een prijsstijging voor vlees compenseerde deels die prijsdalingen.

De spilindex, die 101,02 punten bedraagt, werd deze maand niet overschreden. De laatste keer dat de spilindex overschreden werd, dateert van november 2012.

Niet enkel in België, ook in de rest van Europa doemt het inflatiespook op. In juli daalde de inflatie in de eurozone tot amper 0,4 procent op jaarbasis. Mogelijk daalt de inflatie in augustus tot 0,3 procent. (Belga/BO)

De inflatie in België daalt van 0,34 procent in juli naar 0,02 procent in augustus. Dat is het laagste peil sinds november 2009 (-0,12 procent), meldt de federale overheidsdienst Economie donderdag.De daling van de inflatie richting deflatie werd niet algemeen verwacht. Toch niet door het Planbureau, dat ervan uitging dat in juni met 0,27 procent het dieptepunt was bereikt en dat de inflatie opnieuw gestaag zou stijgen. Het Planbureau mikte bij haar recente prognoses op een inflatiepercentage dat vanaf oktober rond de 1 procent zou schommelen. De consumptieprijsindex komt deze maand uit op 100,17 punten. Dat is een daling met 0,38 punt ten opzichte van de 100,55 in juli. De gezondheidsindex daalt in augustus met 0,34 punt en komt uit op 100,12 punten. De daling van de index wordt vooral toegeschreven aan lagere prijzen voor groenten, motorbrandstoffen, fruit, vliegtuigtickets, aardgas en telecommunicatie. Een prijsstijging voor vlees compenseerde deels die prijsdalingen. De spilindex, die 101,02 punten bedraagt, werd deze maand niet overschreden. De laatste keer dat de spilindex overschreden werd, dateert van november 2012. Niet enkel in België, ook in de rest van Europa doemt het inflatiespook op. In juli daalde de inflatie in de eurozone tot amper 0,4 procent op jaarbasis. Mogelijk daalt de inflatie in augustus tot 0,3 procent. (Belga/BO)