Ontario en het financiële en commerciële centrum van Canada. Eind deze week wordt in Toronto de top van de leiders van de 20 grootste industrie- en groeilanden (G20) gehouden.
Als Ecker spreekt, wordt er geluisterd in Canada. Ze was zeven jaar minister in de regionale regering van Ontario, onder meer voor Financiën. Nu is ze directeur van de sterke Toronto Financial Services Alliance en een gerespecteerd expert van 's lands financiële systeem.

Ecker was niet verrast door de weerbaarheid van de Canadese banken in crisistijd. Dat de Canadese banken van saaiheid hun handelsmerk hebben gemaakt, klopt volgens haar volledig. "Het leidt geen twijfel dat onze businesscultuur conservatiever is. We hebben niet de risico's genomen die financiële spelers in andere landen namen." Zo lieten de Canadese banken zich niet verleiden tot de handel in risicovolle producten zoals herverpakte kredieten (de zogenaamde collateralized debt obligations of CDO's, nvdr). Canada ontwikkelde bijgevolg, in tegenstelling tot de VS, ook geen subprime markt (rommelhypotheken).

Ecker wijst er op dat Canada ook strenge regels heeft voor afbetalingen en een beter risicobeheer eist van banken. "Van het zogenaamde ninja lenen, no income, no jobs no assets, is in Canada gewoon geen sprake, noch van aftrekbaarheid van hypotheken." De Canadese banken zijn ook steeds voorzichtiger geweest in het investeren in schuldpapier.

Die conservatieve houding werd opgedrongen door de overheid. Zo mogen De Canadese banken niet alleen minder kredieten hebben uitstaan in vergelijking met andere landen, maar moeten ze een grote kapitaalbuffer aanleggen. Bovendien namen ze tijdens de crisis bijkomende maatregelen om het kapitaal te beschermen. Door die sterke kapitalisatie konden de banken ook in crisistijd leningen toestaan, en kunnen ze nu proactiever zijn in hun groeistrategie. "Ze moeten geen energie steken in het herstellen van hun balansen", zegt Ecker, die eraan toevoegt dat de sterke prestatie van de Canadese banken ook te danken is aan hun intensieve communicatie met de overheid, regulator, centrale bank en de Canada Deposit Insurance Corporation (een door het parlement opgericht orgaan dat het spaargeld van de Canadezen verzekert tegen het faillissement van een van zijn leden, nvdr).

In Europe zijn de 27 EU-lidstaten het eens geworden over de invoering van een nationale bankentaks. Die moet ervoor zorgen dat bij een volgend bankfaillissement de banksector zelf opdraait voor de gevolgen, en niet de overheden. "Ik denk niet dat dit kan werken", zegt Ecker. "Het is niet daardoor dat we in de problemen kwamen. Dat kwam door slechte supervisie, slechte zakelijke beslissingen, domme risicobeoordelingen, onvoldoende kapitaal en zinloze leningen."(T)

Be.L.

Lees het volledige artikel in Trends magazine van deze week.

Ontario en het financiële en commerciële centrum van Canada. Eind deze week wordt in Toronto de top van de leiders van de 20 grootste industrie- en groeilanden (G20) gehouden. Als Ecker spreekt, wordt er geluisterd in Canada. Ze was zeven jaar minister in de regionale regering van Ontario, onder meer voor Financiën. Nu is ze directeur van de sterke Toronto Financial Services Alliance en een gerespecteerd expert van 's lands financiële systeem.Ecker was niet verrast door de weerbaarheid van de Canadese banken in crisistijd. Dat de Canadese banken van saaiheid hun handelsmerk hebben gemaakt, klopt volgens haar volledig. "Het leidt geen twijfel dat onze businesscultuur conservatiever is. We hebben niet de risico's genomen die financiële spelers in andere landen namen." Zo lieten de Canadese banken zich niet verleiden tot de handel in risicovolle producten zoals herverpakte kredieten (de zogenaamde collateralized debt obligations of CDO's, nvdr). Canada ontwikkelde bijgevolg, in tegenstelling tot de VS, ook geen subprime markt (rommelhypotheken). Ecker wijst er op dat Canada ook strenge regels heeft voor afbetalingen en een beter risicobeheer eist van banken. "Van het zogenaamde ninja lenen, no income, no jobs no assets, is in Canada gewoon geen sprake, noch van aftrekbaarheid van hypotheken." De Canadese banken zijn ook steeds voorzichtiger geweest in het investeren in schuldpapier. Die conservatieve houding werd opgedrongen door de overheid. Zo mogen De Canadese banken niet alleen minder kredieten hebben uitstaan in vergelijking met andere landen, maar moeten ze een grote kapitaalbuffer aanleggen. Bovendien namen ze tijdens de crisis bijkomende maatregelen om het kapitaal te beschermen. Door die sterke kapitalisatie konden de banken ook in crisistijd leningen toestaan, en kunnen ze nu proactiever zijn in hun groeistrategie. "Ze moeten geen energie steken in het herstellen van hun balansen", zegt Ecker, die eraan toevoegt dat de sterke prestatie van de Canadese banken ook te danken is aan hun intensieve communicatie met de overheid, regulator, centrale bank en de Canada Deposit Insurance Corporation (een door het parlement opgericht orgaan dat het spaargeld van de Canadezen verzekert tegen het faillissement van een van zijn leden, nvdr). In Europe zijn de 27 EU-lidstaten het eens geworden over de invoering van een nationale bankentaks. Die moet ervoor zorgen dat bij een volgend bankfaillissement de banksector zelf opdraait voor de gevolgen, en niet de overheden. "Ik denk niet dat dit kan werken", zegt Ecker. "Het is niet daardoor dat we in de problemen kwamen. Dat kwam door slechte supervisie, slechte zakelijke beslissingen, domme risicobeoordelingen, onvoldoende kapitaal en zinloze leningen."(T) Be.L. Lees het volledige artikel in Trends magazine van deze week.