"China kampt met een enorme vastgoedzeepbel die over één tot twee jaar lek loopt. Die huizenbubbel is in verhouding tot de Chinese economie veel groter dan de Amerikaanse huizenbubbel was voor van de Amerikaanse economie. Als deze Chinese zeepbel leegloopt, krijgt de binnenlandse vraag in China een forse klap, waardoor ook de vraag naar machinegoederen, made in Germany, een onzachte buiklanding maakt."

"De Europese economie krabbelde overeind dankzij de Duitse export, maar dat verhaal loopt op zijn laatste benen omdat we dicht bij het einde van de hoogconjunctuur in de groeilanden staan", zegt Robert Aliber, professor emeritus internationale en financiële economie van de Universiteit van Chicago.

Aliber maakte naam als expert in de detectie en analyse van financiële zeepbellen in de wereldeconomie en was vorige week de eregast op het jaarlijkse Business Forecast Dinner van de Belgische Chicago Alumni.

Waar liggen de wortels van de Chinese vastgoedzeepbel en waarom is het barsten nabij?
Robert Aliber: "Sinds 2007 begonnen de Chinese gezinnen hun spaargeld massaal in bakstenen te stoppen. Aan de bron lag een stijgende inflatie omdat de gezinnen alleen in vastgoed een afdoende bescherming tegen inflatie dachten te vinden. Maar de Chinese inflatie is nog hoger dan de overheid rapporteert en de Chinezen doen er alles om die inflatie af te koelen. Het is deze strijd die de Chinese huizenzeepbel zal doorprikken."

Wat zijn de gevolgen van implosie van de Chinese vastgoedzeepbel, naast een zware groeivertraging in Duitsland en Europa?
Robert Aliber: "De prijzen voor olie en grondstoffen zullen gevoelig dalen. De munten uit grondstofexporterende landen zullen in waarde dalen. China zal proberen de dalende binnenlandse vraag op te vangen met nog meer export naar de VS. Dat doet de handelsspanningen tussen de VS en China oplopen."

Hebben de centrale bankiers intussen hun les geleerd en waken ze in de toekomst meer over de financiële stabiliteit?
Robert Aliber: "Ik ben nog niet overtuigd. We hebben de voorbije 30 jaar vier golven van zeepbellen gezien. Eerst in Latijns-Amerika in het begin van de jaren tachtig, dan in Japan eind de jaren tachtig, dan in Zuidoost Azië in de jaren negentig en tot slot in het Westen. Elke keer lag een snelle kredietexpansie aan de basis van die zeepbellen. Toch aarzelen de centrale bankiers om deze kredietexpansie als oorzaak van de zeepbellen te erkennen.
"Maar kijk wat gebeurde in het Westen de voorbije jaren. Er ontstonden bijna gelijktijdig zeepbellen in de VS, Ierland, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De onderliggende oorzaak was dezelfde: de instroom van buitenlands kapitaal die een enorme kredietexpansie in deze landen mogelijk maakte. Dat patroon zien we elke keer terug. Europa zoekt dus de oorzaak van haar banken- en schuldencrisis best bij zichzelf in plaats van de implosie van de Amerikaanse huizenzeepbel als schuldige aan te wijzen."

Daan Killemaes en Johan Van Overtveldt

"China kampt met een enorme vastgoedzeepbel die over één tot twee jaar lek loopt. Die huizenbubbel is in verhouding tot de Chinese economie veel groter dan de Amerikaanse huizenbubbel was voor van de Amerikaanse economie. Als deze Chinese zeepbel leegloopt, krijgt de binnenlandse vraag in China een forse klap, waardoor ook de vraag naar machinegoederen, made in Germany, een onzachte buiklanding maakt." "De Europese economie krabbelde overeind dankzij de Duitse export, maar dat verhaal loopt op zijn laatste benen omdat we dicht bij het einde van de hoogconjunctuur in de groeilanden staan", zegt Robert Aliber, professor emeritus internationale en financiële economie van de Universiteit van Chicago. Aliber maakte naam als expert in de detectie en analyse van financiële zeepbellen in de wereldeconomie en was vorige week de eregast op het jaarlijkse Business Forecast Dinner van de Belgische Chicago Alumni. Waar liggen de wortels van de Chinese vastgoedzeepbel en waarom is het barsten nabij?Robert Aliber: "Sinds 2007 begonnen de Chinese gezinnen hun spaargeld massaal in bakstenen te stoppen. Aan de bron lag een stijgende inflatie omdat de gezinnen alleen in vastgoed een afdoende bescherming tegen inflatie dachten te vinden. Maar de Chinese inflatie is nog hoger dan de overheid rapporteert en de Chinezen doen er alles om die inflatie af te koelen. Het is deze strijd die de Chinese huizenzeepbel zal doorprikken." Wat zijn de gevolgen van implosie van de Chinese vastgoedzeepbel, naast een zware groeivertraging in Duitsland en Europa?Robert Aliber: "De prijzen voor olie en grondstoffen zullen gevoelig dalen. De munten uit grondstofexporterende landen zullen in waarde dalen. China zal proberen de dalende binnenlandse vraag op te vangen met nog meer export naar de VS. Dat doet de handelsspanningen tussen de VS en China oplopen." Hebben de centrale bankiers intussen hun les geleerd en waken ze in de toekomst meer over de financiële stabiliteit?Robert Aliber: "Ik ben nog niet overtuigd. We hebben de voorbije 30 jaar vier golven van zeepbellen gezien. Eerst in Latijns-Amerika in het begin van de jaren tachtig, dan in Japan eind de jaren tachtig, dan in Zuidoost Azië in de jaren negentig en tot slot in het Westen. Elke keer lag een snelle kredietexpansie aan de basis van die zeepbellen. Toch aarzelen de centrale bankiers om deze kredietexpansie als oorzaak van de zeepbellen te erkennen. "Maar kijk wat gebeurde in het Westen de voorbije jaren. Er ontstonden bijna gelijktijdig zeepbellen in de VS, Ierland, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De onderliggende oorzaak was dezelfde: de instroom van buitenlands kapitaal die een enorme kredietexpansie in deze landen mogelijk maakte. Dat patroon zien we elke keer terug. Europa zoekt dus de oorzaak van haar banken- en schuldencrisis best bij zichzelf in plaats van de implosie van de Amerikaanse huizenzeepbel als schuldige aan te wijzen." Daan Killemaes en Johan Van Overtveldt