Het vertrouwen van de ondernemers in de eurozone blijft laag. Dat blijkt uit de PMI-index van het onderzoeksbureau Markit.

De samengestelde PMI-index, die de verwachtingen van de aankoopdirecteurs in de eurozone peilt, bleef in april gelijk op 46,5. Die score ligt in lijn met de verwachtingen van analisten en economen. Een cijfer onder de 50 wijst op een krimp, een cijfer boven de 50 op groei.

De deelindex die het vertrouwen in de dienstensector meet, steeg licht van 46,4 tot 46,6. Die lichte stijging werd evenwel uitgevlakt door de terugval in de industrie. Daar daalde de index van 46,8 tot tot 46,5.

Verontrustend zijn de tekenen dat de Duitse economie - voor het eerst sinds november - afstevent op een krimp. De samengestelde index voor de Duitse economie zakte namelijk van 50,6 naar 48,8.

Markit-econoom Chris Williamson is er niet gerust op, want volgens hem wijzen de recente resultaten van het onderzoeksbureau veeleer op een terugval dan op een heropleving van de economie in het tweede kwartaal. Markit houdt voor het eerste kwartaal rekening met een krimp met 0,3 procent in de eurozone.

Eveneens teleurstellend en onheilspellend is de vaststelling dat bedrijven in de eurozone deze maand sneller het mes in het personeelsbestand zetten dan een maand geleden.

Voor Williamson is het zonneklaar dat de schuldencrisis zowel het ondernemers- als consumentenvertrouwen aantast.

De 'Purchasing Managers' Index' is niet de eerste de beste indicator om het gemoed in de eurozone te peilen. Onder meer de Europese Centrale bank (ECB) houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid. (BO)

Het vertrouwen van de ondernemers in de eurozone blijft laag. Dat blijkt uit de PMI-index van het onderzoeksbureau Markit. De samengestelde PMI-index, die de verwachtingen van de aankoopdirecteurs in de eurozone peilt, bleef in april gelijk op 46,5. Die score ligt in lijn met de verwachtingen van analisten en economen. Een cijfer onder de 50 wijst op een krimp, een cijfer boven de 50 op groei. De deelindex die het vertrouwen in de dienstensector meet, steeg licht van 46,4 tot 46,6. Die lichte stijging werd evenwel uitgevlakt door de terugval in de industrie. Daar daalde de index van 46,8 tot tot 46,5.Verontrustend zijn de tekenen dat de Duitse economie - voor het eerst sinds november - afstevent op een krimp. De samengestelde index voor de Duitse economie zakte namelijk van 50,6 naar 48,8.Markit-econoom Chris Williamson is er niet gerust op, want volgens hem wijzen de recente resultaten van het onderzoeksbureau veeleer op een terugval dan op een heropleving van de economie in het tweede kwartaal. Markit houdt voor het eerste kwartaal rekening met een krimp met 0,3 procent in de eurozone.Eveneens teleurstellend en onheilspellend is de vaststelling dat bedrijven in de eurozone deze maand sneller het mes in het personeelsbestand zetten dan een maand geleden. Voor Williamson is het zonneklaar dat de schuldencrisis zowel het ondernemers- als consumentenvertrouwen aantast.De 'Purchasing Managers' Index' is niet de eerste de beste indicator om het gemoed in de eurozone te peilen. Onder meer de Europese Centrale bank (ECB) houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid. (BO)