Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank (NBB), wil minder geld op de spaarboekjes zien.

Coene stelde donderdag in de Commissie Financiën van de Senaat voor om de huidige fiscale voordelen van het spaarboekje te vervangen door het fiscaal bevoordelen van producten op lange termijn. Op die manier zou er meer geld van de gezinnen naar de economie vloeien, en wordt ook de volatiliteit van spaargeld aangepakt.

De NBB noteerde eind januari 238,6 miljard euro op de gereglementeerde spaardeposito's, een record.

"In plaats van specifieke formules te voorzien, zou men beter het systeem aanpakken", waarbij momenteel spaarboekjes fiscaal interessanter zijn dan bijvoorbeeld beleggingen in OLO's (lineaire obligaties). Op dit moment blijft de rente op spaarboekjes vrij van belasting tot een bedrag van 1.880 euro. Wie een bedrag int dat hoger ligt, betaalt 15 procent roerende voorheffing.

Volgens Coene zou een nieuwe regeling niet enkel de economie ten goede komen, maar zou ze ook meer zekerheid in het financiële landschap brengen: "Nu kan men zijn spaargeld van de ene op de andere dag weghalen. Waarom moet men daar publieke middelen voor inzetten?" (Belga/BO)

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank (NBB), wil minder geld op de spaarboekjes zien.Coene stelde donderdag in de Commissie Financiën van de Senaat voor om de huidige fiscale voordelen van het spaarboekje te vervangen door het fiscaal bevoordelen van producten op lange termijn. Op die manier zou er meer geld van de gezinnen naar de economie vloeien, en wordt ook de volatiliteit van spaargeld aangepakt. De NBB noteerde eind januari 238,6 miljard euro op de gereglementeerde spaardeposito's, een record. "In plaats van specifieke formules te voorzien, zou men beter het systeem aanpakken", waarbij momenteel spaarboekjes fiscaal interessanter zijn dan bijvoorbeeld beleggingen in OLO's (lineaire obligaties). Op dit moment blijft de rente op spaarboekjes vrij van belasting tot een bedrag van 1.880 euro. Wie een bedrag int dat hoger ligt, betaalt 15 procent roerende voorheffing.Volgens Coene zou een nieuwe regeling niet enkel de economie ten goede komen, maar zou ze ook meer zekerheid in het financiële landschap brengen: "Nu kan men zijn spaargeld van de ene op de andere dag weghalen. Waarom moet men daar publieke middelen voor inzetten?" (Belga/BO)