De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie toont in augustus voor het eerst in maanden weer tekenen van groei. Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex (PMI) van HSBC en Markit. China gaat ook, als laatste G20-land, samenwerken om witwassen en belastingontduiking tegen te gaan.

De index steeg deze maand, op voorlopige basis, tot een stand van 50,1. Een maand eerder kwam de graadmeter met 47,1 nog uit op het laagste niveau in 11 maanden. Economen voorspelden voor augustus in doorsnee een niveau van 48,2. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

Het is de eerste keer sinds april dat de zogenoemde HSBC Manufacturing Index boven de 50 uitkomt. Economen zien dat als een signaal dat de op een na grootste economie van de wereld herstel toont, na twee zwakke kwartalen.

China werkt samen tegen belastingontduiking

China heeft voorts als laatste land van de G20 ingestemd met het plan om samen te werken om witwassen en belastingontduiking tegen te gaan. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bekendgemaakt.

De betrokken landen gaan samenwerken op het gebied van uitwisseling van informatie. Belastingdiensten krijgen meer mogelijkheden gegevens met elkaar te delen. Het moet voor mensen en bedrijven moeilijker worden om geldstromen te verbergen. Ook het gebruik van 'lege' vennootschappen zou dan kunnen worden tegengegaan. (Belga/SD)

De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie toont in augustus voor het eerst in maanden weer tekenen van groei. Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex (PMI) van HSBC en Markit. China gaat ook, als laatste G20-land, samenwerken om witwassen en belastingontduiking tegen te gaan.De index steeg deze maand, op voorlopige basis, tot een stand van 50,1. Een maand eerder kwam de graadmeter met 47,1 nog uit op het laagste niveau in 11 maanden. Economen voorspelden voor augustus in doorsnee een niveau van 48,2. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Het is de eerste keer sinds april dat de zogenoemde HSBC Manufacturing Index boven de 50 uitkomt. Economen zien dat als een signaal dat de op een na grootste economie van de wereld herstel toont, na twee zwakke kwartalen. China werkt samen tegen belastingontduikingChina heeft voorts als laatste land van de G20 ingestemd met het plan om samen te werken om witwassen en belastingontduiking tegen te gaan. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bekendgemaakt.De betrokken landen gaan samenwerken op het gebied van uitwisseling van informatie. Belastingdiensten krijgen meer mogelijkheden gegevens met elkaar te delen. Het moet voor mensen en bedrijven moeilijker worden om geldstromen te verbergen. Ook het gebruik van 'lege' vennootschappen zou dan kunnen worden tegengegaan. (Belga/SD)