De Chinese economie draait momenteel niet op toerental, waardoor de Chinese centrale bank zich eerder al veplicht zag het monetaire beleid te versoepelen om de economie aan te zwengelen. Maar dat neemt het doembeeld van een gestaag vergrijzende Chinese bevolking niet weg. Verwacht wordt namelijk dat een kwart van de Chinese bevolking tegen 2030 60 jaar of ouder is.

Er moeten dus meer kinderen geboren worden om de productiviteit te stimuleren. Een obstakel dat de bevolkingsgroei in de weg staat is - of beter was - de eenkindpolitiek die door de Chinese Communistische Partij in 1979 werd ingevoerd om uitgerekend precies diezelfde bevolkingsgroei af te remmen.

Het kan verkeren. De Chinese overheid verandert het geweer nu van schouder. Voortaan mogen koppels twee kinderen op de wereld brengen.

Aandelen in de lift

Aan die eenkindpolitiek komt dus een einde, wat meteen te merken was op de aandelenmarkten. Het afschaffen van de politiek van één kind per gezin blijkt op het eerste gezicht natuurlijk bijzonder goed nieuws voor bedrijven die kindgerelateerde producten aanbieden.

Zo klom bijvoorbeeld het aandeel China Child Care, een bedrijf dat luiers en huidverzorgingsproducten verkoopt, al snel 28 procent hoger.

Biostime International Holdings, dat flesvoeding aan de man brengt, noteerde in een reactie 15 procent hoger.

Goodbaby International Holdings, producent van kinderwagens en rijwielen voor kinderen, volgde het blijmoedige spoor met een opstoot van 13 procent.

Ook luierproducent C&S Paper zag de aandelen - met 10 procent - stijgen.

Allicht volgen er binnenkort ook prettige vooruitzichten voor een bedrijf als Danone, wereldspeler op het gebied van babyvoeding, of Procter and Gamble, dat Pampers op de markt brengt.

En dan is er niet te vergeten nog Robert Iger, de grote baas van het nieuwe Disneyland-park in Shanghai, die de beslissing van de Chinese overheid op gejuich onthaalde. "De beslissing komt er op het ideale moment. Het spreekt voor zich dat kinderen een goede zaak zijn voor Disney", aldus Robert Iger tijdens een persconferentie in Shanghai.

Behalve voor een resem aandelen bracht het stopzetten van de eenkindpolitiek ook goed nieuw voor de Chinese munt. De yuan boekte vrijdag zijn grootste dagwinst tegenover de Amerikaanse dollar in meer dan 10 jaar.

(Bloomberg/BO)

De Chinese economie draait momenteel niet op toerental, waardoor de Chinese centrale bank zich eerder al veplicht zag het monetaire beleid te versoepelen om de economie aan te zwengelen. Maar dat neemt het doembeeld van een gestaag vergrijzende Chinese bevolking niet weg. Verwacht wordt namelijk dat een kwart van de Chinese bevolking tegen 2030 60 jaar of ouder is. Er moeten dus meer kinderen geboren worden om de productiviteit te stimuleren. Een obstakel dat de bevolkingsgroei in de weg staat is - of beter was - de eenkindpolitiek die door de Chinese Communistische Partij in 1979 werd ingevoerd om uitgerekend precies diezelfde bevolkingsgroei af te remmen.Het kan verkeren. De Chinese overheid verandert het geweer nu van schouder. Voortaan mogen koppels twee kinderen op de wereld brengen. Aan die eenkindpolitiek komt dus een einde, wat meteen te merken was op de aandelenmarkten. Het afschaffen van de politiek van één kind per gezin blijkt op het eerste gezicht natuurlijk bijzonder goed nieuws voor bedrijven die kindgerelateerde producten aanbieden.Zo klom bijvoorbeeld het aandeel China Child Care, een bedrijf dat luiers en huidverzorgingsproducten verkoopt, al snel 28 procent hoger.Biostime International Holdings, dat flesvoeding aan de man brengt, noteerde in een reactie 15 procent hoger.Goodbaby International Holdings, producent van kinderwagens en rijwielen voor kinderen, volgde het blijmoedige spoor met een opstoot van 13 procent.Ook luierproducent C&S Paper zag de aandelen - met 10 procent - stijgen.Allicht volgen er binnenkort ook prettige vooruitzichten voor een bedrijf als Danone, wereldspeler op het gebied van babyvoeding, of Procter and Gamble, dat Pampers op de markt brengt.En dan is er niet te vergeten nog Robert Iger, de grote baas van het nieuwe Disneyland-park in Shanghai, die de beslissing van de Chinese overheid op gejuich onthaalde. "De beslissing komt er op het ideale moment. Het spreekt voor zich dat kinderen een goede zaak zijn voor Disney", aldus Robert Iger tijdens een persconferentie in Shanghai. Behalve voor een resem aandelen bracht het stopzetten van de eenkindpolitiek ook goed nieuw voor de Chinese munt. De yuan boekte vrijdag zijn grootste dagwinst tegenover de Amerikaanse dollar in meer dan 10 jaar.(Bloomberg/BO)