De bedoeling is om een evenwichtigere verdeling van de welvaart te creëren. Dat heeft het Chinese persagentschap Xinhua gemeld.

China telt momenteel negen belastingschijven voor persoonlijke inkomstenbelastingen, gaande van 5 procent tot 45 procent. Volgens het nieuwe voorstel van het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres zouden de schijven van 15 en 40 procent verdwijnen.

Daardoor zullen meer lagere inkomens maar 5 procent betalen, en zullen meer hogere inkomens 45 procent betalen.

Een andere maatregel is het belastingvrij inkomen op te trekken van 2.000 yuan (211 euro) naar 3.000 yuan (317 euro). Door die maatregel zouden enkele miljoenen Chinezen geen inkomstenbelasting meer moeten betalen.

Het nieuwe systeem wil de belastingdruk op de lagere inkomensgroepen verlichten en de fiscale heffingen voor de welvarende inwoners en middenklasse verhogen. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds dieper in China.

Het nut van de maatregel wordt door analisten in twijfel getrokken, meldt de New York Times. De minimuminkomens, die zo'n 126 euro per maand verdienen in de steden, waren reeds vrijgesteld van belastingen. Daarnaast vrezen de Chinezen dat de loonstijgingen de inflatie alleen maar verder de hoogte in zullen duwen.

De Ontwikkelings- en Hervormingscommissie kondigde overigens deze week ook een jaarlijkse salarisverhoging met 15 procent aan. (Belga)

De bedoeling is om een evenwichtigere verdeling van de welvaart te creëren. Dat heeft het Chinese persagentschap Xinhua gemeld. China telt momenteel negen belastingschijven voor persoonlijke inkomstenbelastingen, gaande van 5 procent tot 45 procent. Volgens het nieuwe voorstel van het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres zouden de schijven van 15 en 40 procent verdwijnen. Daardoor zullen meer lagere inkomens maar 5 procent betalen, en zullen meer hogere inkomens 45 procent betalen. Een andere maatregel is het belastingvrij inkomen op te trekken van 2.000 yuan (211 euro) naar 3.000 yuan (317 euro). Door die maatregel zouden enkele miljoenen Chinezen geen inkomstenbelasting meer moeten betalen. Het nieuwe systeem wil de belastingdruk op de lagere inkomensgroepen verlichten en de fiscale heffingen voor de welvarende inwoners en middenklasse verhogen. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds dieper in China. Het nut van de maatregel wordt door analisten in twijfel getrokken, meldt de New York Times. De minimuminkomens, die zo'n 126 euro per maand verdienen in de steden, waren reeds vrijgesteld van belastingen. Daarnaast vrezen de Chinezen dat de loonstijgingen de inflatie alleen maar verder de hoogte in zullen duwen. De Ontwikkelings- en Hervormingscommissie kondigde overigens deze week ook een jaarlijkse salarisverhoging met 15 procent aan. (Belga)