China stootte in 2009 Duitsland van de troon als de grootste uitvoerder van de wereld. De Duitse uitvoer leed zwaar onder de economische crisis. Tijdens het dieptepunt van de crisis, in augustus 2009, gleed de uitvoer in Duitsland onder de 60 miljard euro.

Intussen hebben de Duitsers een inhaalrace ingezet. De wereldwijde vraag naar producten "made in Germany" kent een krachtige groei en steeg in juni op jaarbasis 28,5 procent tot 86,5 miljard euro. Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2008.

Een rondvraag van de Duitse kamers van koophandel gaat uit van een groei met 8 procent in 2011. Het jaarrecord van 2008 - 984 miljard euro - ligt daarmee binnen bereik. De voorsprong die de Chinese concurrenten intussen hebben uitgebouwd, zou evenwel niet meer kunnen worden ingehaald.

De handelsrelaties tussen Duitsland en China worden steeds belangrijker. Uit geen enkel land voert Duitsland meer in dan vanuit China, zo blijkt uit het rapport.

De studie ziet vooral nieuwe kansen voor de Duitse uitvoer in de markt voor hernieuwbare energie en milieutechniek.

China stootte in 2009 Duitsland van de troon als de grootste uitvoerder van de wereld. De Duitse uitvoer leed zwaar onder de economische crisis. Tijdens het dieptepunt van de crisis, in augustus 2009, gleed de uitvoer in Duitsland onder de 60 miljard euro. Intussen hebben de Duitsers een inhaalrace ingezet. De wereldwijde vraag naar producten "made in Germany" kent een krachtige groei en steeg in juni op jaarbasis 28,5 procent tot 86,5 miljard euro. Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2008. Een rondvraag van de Duitse kamers van koophandel gaat uit van een groei met 8 procent in 2011. Het jaarrecord van 2008 - 984 miljard euro - ligt daarmee binnen bereik. De voorsprong die de Chinese concurrenten intussen hebben uitgebouwd, zou evenwel niet meer kunnen worden ingehaald. De handelsrelaties tussen Duitsland en China worden steeds belangrijker. Uit geen enkel land voert Duitsland meer in dan vanuit China, zo blijkt uit het rapport. De studie ziet vooral nieuwe kansen voor de Duitse uitvoer in de markt voor hernieuwbare energie en milieutechniek.