China is er vorig jaar in geslaagd de titel van grootste handelsnatie ter wereld - gemeten als som van in- en uitvoer - te veroveren ten koste van de Verenigde Staten.

De VS domineerden de wereldwijde handel al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog (1945).

De Amerikaanse import en export stemden in 2012 overeen met 3.820 miljard dollar (2.860 miljard euro), terwijl de Chinezen voor 3.870 miljard dollar in- en uitvoerden.

China noteerde in 2012 overigens een handelsoverschot van ruim 231 miljard dollar, tegen een Amerikaans handelstekort van bijna 728 miljard dollar.

"China wordt in sneltempo de belangrijkste bilaterale handelspartner voor veel landen wereldwijd", verklaart econoom Jim O'Neill van Goldman Sachs. Volgens de econoom zullen vele Europese landen tegen het einde van dit decennium meer handel drijven met China dan met andere handelspartners in Europa.

De Chinezen begonnen zich eind jaren zeventig, na decennia van isolement onder Mao Zedong, te richten op handel en buitenlandse investeringen. Dat bracht tussen 1978 en 2012 een jaarlijkse economische groei van gemiddeld 9,9 procent mee. In 2009 werd China de grootste uitvoerder ter wereld.

De Chinezen vormen dan wel de grootste handelsnatie ter wereld, de Amerikaanse economie - gemeten naar het bbp - blijft nog steeds dubbel zo groot als de Chinese.

Het Amerikaanse bruto binnenlands product bedroeg 15.000 miljard dollar in 2011, terwijl het Chinese bbp dat jaar afklokte op 7.300 miljard dollar.

Een aantal economen van banken, waaronder UBS AG, stelde onlangs de Chinese exportcijfers ter discussie na een onverwachte toename met 14,1 procent in december. (Bloomberg/BO)

China is er vorig jaar in geslaagd de titel van grootste handelsnatie ter wereld - gemeten als som van in- en uitvoer - te veroveren ten koste van de Verenigde Staten. De VS domineerden de wereldwijde handel al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog (1945).De Amerikaanse import en export stemden in 2012 overeen met 3.820 miljard dollar (2.860 miljard euro), terwijl de Chinezen voor 3.870 miljard dollar in- en uitvoerden. China noteerde in 2012 overigens een handelsoverschot van ruim 231 miljard dollar, tegen een Amerikaans handelstekort van bijna 728 miljard dollar. "China wordt in sneltempo de belangrijkste bilaterale handelspartner voor veel landen wereldwijd", verklaart econoom Jim O'Neill van Goldman Sachs. Volgens de econoom zullen vele Europese landen tegen het einde van dit decennium meer handel drijven met China dan met andere handelspartners in Europa. De Chinezen begonnen zich eind jaren zeventig, na decennia van isolement onder Mao Zedong, te richten op handel en buitenlandse investeringen. Dat bracht tussen 1978 en 2012 een jaarlijkse economische groei van gemiddeld 9,9 procent mee. In 2009 werd China de grootste uitvoerder ter wereld.De Chinezen vormen dan wel de grootste handelsnatie ter wereld, de Amerikaanse economie - gemeten naar het bbp - blijft nog steeds dubbel zo groot als de Chinese. Het Amerikaanse bruto binnenlands product bedroeg 15.000 miljard dollar in 2011, terwijl het Chinese bbp dat jaar afklokte op 7.300 miljard dollar. Een aantal economen van banken, waaronder UBS AG, stelde onlangs de Chinese exportcijfers ter discussie na een onverwachte toename met 14,1 procent in december. (Bloomberg/BO)