Het is de eerste keer sinds 2004 dat China zijn groeiprognoses verlaagt tot 7,5 procent. De tweede grootste economie ter wereld mikte van 2005 tot 2011 steeds op een toename van het bbp (bruto binnenlands product) met 8 procent. China noteerde in 2011 nog een groei met 9,2 procent na 10,4 procent in 2010.

In zijn 'state of the nation'-speech verklaarde premier Wen Jiabao maandag in Peking dat de regering net als vorig jaar rekening houdt met een inflatiecijfer van 4 procent.

Meer consumeren
De lagere groeiprognoses wijzen erop dat China minder afhankelijk wil worden van de uitvoer en zich meer wil richten op de binnenlandse consumptie.

In een interview met het persagentschap Bloomberg wees een lid van de Chinese regering erop dat de inkomsten voor de Chinese overheid te hoog zijn en die van het volk te laag. Dat betekent dat de Chinese werknemer aangepord wordt om meer te consumeren.

De Chinese uitvoer daalde - voor het eerst in ruim twee jaar - met 0,5 procent in januari. De uitvoer naar de Europese Unie nam in 2011 toe met 14 procent tegenover 32 procent in 2010.

Begrotingstekort

China houdt voor dit jaar rekening met een begrotingstekort van 1,5 procent van het bbp, wat overeenstemt met 88 miljard yuan of 96,3 miljard euro.

(Bloomberg/BO)

Het is de eerste keer sinds 2004 dat China zijn groeiprognoses verlaagt tot 7,5 procent. De tweede grootste economie ter wereld mikte van 2005 tot 2011 steeds op een toename van het bbp (bruto binnenlands product) met 8 procent. China noteerde in 2011 nog een groei met 9,2 procent na 10,4 procent in 2010.In zijn 'state of the nation'-speech verklaarde premier Wen Jiabao maandag in Peking dat de regering net als vorig jaar rekening houdt met een inflatiecijfer van 4 procent. Meer consumeren De lagere groeiprognoses wijzen erop dat China minder afhankelijk wil worden van de uitvoer en zich meer wil richten op de binnenlandse consumptie. In een interview met het persagentschap Bloomberg wees een lid van de Chinese regering erop dat de inkomsten voor de Chinese overheid te hoog zijn en die van het volk te laag. Dat betekent dat de Chinese werknemer aangepord wordt om meer te consumeren.De Chinese uitvoer daalde - voor het eerst in ruim twee jaar - met 0,5 procent in januari. De uitvoer naar de Europese Unie nam in 2011 toe met 14 procent tegenover 32 procent in 2010.BegrotingstekortChina houdt voor dit jaar rekening met een begrotingstekort van 1,5 procent van het bbp, wat overeenstemt met 88 miljard yuan of 96,3 miljard euro.(Bloomberg/BO)