Met de belasting wil de Chinese overheid overdreven vertoon van rijkdom intomen. De aankondiging zorgde voor een stormloop van kooplustigen die nog voor het ingaan van de nieuwe belasting een luxewagen wilden kopen.

De bijkomende belasting slaat op alle wagens die meer dan 1,3 miljoen yuan (189.000 dollar of 178.000 euro) kosten, aldus het Chinese ministerie van Financiën.

Luxe inperken

De beslissing kadert in het beleid van Peking om overdreven vertoon van luxe door rijke Chinezen binnen de perken te houden. De Chinese president Xi Jinping heeft van de strijd tegen corruptie een belangrijk onderdeel van zijn agenda gemaakt, en het intomen van overdreven consumptie maakt daar deel van uit.

Producenten van luxewagens hebben hun modellen de voorbije jaren steeds meer afgestemd op de rijke Chinees, die over het algemeen grote auto's verkiest boven sportwagens. Zowel Rolls-Royce als Aston Martin bijvoorbeeld komen binnenkort met een SUV-model op de markt.

De aankondiging zorgde voor een verkoopspiek. Dealers van luxewagens contacteerden hun klanten met de boodschap dat ze woensdag voor middernacht moesten bestellen, om de bijkomende tien procent belasting te vermijden. Sommige dealers verkochten woensdagnacht meer wagens dan ze normaal in drie maanden tijd verkopen. (Belga/NS)

Met de belasting wil de Chinese overheid overdreven vertoon van rijkdom intomen. De aankondiging zorgde voor een stormloop van kooplustigen die nog voor het ingaan van de nieuwe belasting een luxewagen wilden kopen.De bijkomende belasting slaat op alle wagens die meer dan 1,3 miljoen yuan (189.000 dollar of 178.000 euro) kosten, aldus het Chinese ministerie van Financiën. De beslissing kadert in het beleid van Peking om overdreven vertoon van luxe door rijke Chinezen binnen de perken te houden. De Chinese president Xi Jinping heeft van de strijd tegen corruptie een belangrijk onderdeel van zijn agenda gemaakt, en het intomen van overdreven consumptie maakt daar deel van uit. Producenten van luxewagens hebben hun modellen de voorbije jaren steeds meer afgestemd op de rijke Chinees, die over het algemeen grote auto's verkiest boven sportwagens. Zowel Rolls-Royce als Aston Martin bijvoorbeeld komen binnenkort met een SUV-model op de markt.De aankondiging zorgde voor een verkoopspiek. Dealers van luxewagens contacteerden hun klanten met de boodschap dat ze woensdag voor middernacht moesten bestellen, om de bijkomende tien procent belasting te vermijden. Sommige dealers verkochten woensdagnacht meer wagens dan ze normaal in drie maanden tijd verkopen. (Belga/NS)