De beslissing van de Franse president Nicolas Sarkozy om een tobintaks in te voeren, zorgt voor nieuwe spanningen met de Britse premier David Cameron. Die roept Franse banken die willen ontsnappen aan de heffing op om naar zijn land te verhuizen.

Sarkozy kondigde aan dat hij vanaf augustus een heffing op financiële transacties, een zogenaamde tobintaks, wil invoeren, op voorwaarde natuurlijk dat hij in mei wordt herkozen. De maatregel kadert in de aanpak van de economische crisis. Hij hoopt met de taks een schok teweeg te brengen en de andere EU-landen over de streep te trekken.

Globale taks

Cameron is echter van mening dat zo een heffing enkel kan functioneren als die globaal wordt toegepast. Een door Europa opgelegde taks zou er volgens hem toe leiden dat de banken hun activiteiten naar het buitenland gaan verhuizen. De Britse premier weigert dan ook deel te nemen aan een tobintaks op EU-niveau.

Vorige week al zei Cameron dat Sarkozy 'gek' zou zijn om een tobintaks in te voeren zonder de steun van de rest van de EU.

Nu waarschuwt hij dat Londen alle voordelen zal onderzoeken van een eventuele invoering van een tobintaks in Frankrijk. "Als Parijs hiermee doorgaat, dan zal onze deur open staan voor de Franse banken en we zullen hen hier verwelkomen." (KVDA)

De beslissing van de Franse president Nicolas Sarkozy om een tobintaks in te voeren, zorgt voor nieuwe spanningen met de Britse premier David Cameron. Die roept Franse banken die willen ontsnappen aan de heffing op om naar zijn land te verhuizen. Sarkozy kondigde aan dat hij vanaf augustus een heffing op financiële transacties, een zogenaamde tobintaks, wil invoeren, op voorwaarde natuurlijk dat hij in mei wordt herkozen. De maatregel kadert in de aanpak van de economische crisis. Hij hoopt met de taks een schok teweeg te brengen en de andere EU-landen over de streep te trekken. Globale taks Cameron is echter van mening dat zo een heffing enkel kan functioneren als die globaal wordt toegepast. Een door Europa opgelegde taks zou er volgens hem toe leiden dat de banken hun activiteiten naar het buitenland gaan verhuizen. De Britse premier weigert dan ook deel te nemen aan een tobintaks op EU-niveau. Vorige week al zei Cameron dat Sarkozy 'gek' zou zijn om een tobintaks in te voeren zonder de steun van de rest van de EU. Nu waarschuwt hij dat Londen alle voordelen zal onderzoeken van een eventuele invoering van een tobintaks in Frankrijk. "Als Parijs hiermee doorgaat, dan zal onze deur open staan voor de Franse banken en we zullen hen hier verwelkomen." (KVDA)