In haar maandelijks rapport voorspelt de Bundesbank dat de Duitse economie de volgende maanden in woelig conjunctureel vaarwater terechtkomt. Dat zou te wijten zijn aan een verminderde uitvoer in combinatie met toenemende nervositeit op de financiële markten. Bovendien zouden de consumenten door de Europese vertrouwenscrisis nodeloos beginnen te sparen, wat eveneens een rem zet op de economische groei.

In cijfers uitgedrukt voorspelt de Bundesbank voor 2012 een toename van het Duitse bbp (bruto binnenlands product) tussen de 0,5 en 1 procent. Voor 2011 houdt de centrale bank rekening met 3 procent groei.

Staatssecretaris van het Duitse ministerie van Financiën Joerg Asmussen spreekt van een opmerkelijke groeivertraging in het vierde kwartaal. De Duitse economie lijdt in het laatste kwartaal van het jaar onder een afnemende vraag naar exportgoederen, zowel binnen als buiten de eurozone, aldus de minister.

Uit een rapport van het Duits ministerie blijkt nog dat de consumentenbestedingen, die aan de basis lagen van de economische groei in het derde kwartaal, even sterk aantrokken als de in- en uitvoer van het land. Sinds september zakte de vraag vanuit de 16 partners van de eurozone - goed voor 40 procent van de totale Duitse uitvoer - veel sneller dan vanuit de 10 resterende landen uit de Europese Unie (EU), aldus het rapport.

Asmussen liet maandag verstaan dat hoewel de groeiprognoses verzwakken, Duitsland hoe dan ook het 'stabiliteitsanker' van de eurozone blijft. Volgens de toekomstige hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) moet Duitsland zijn partners de juiste richting wijzen door een duurzaam beleid te voeren dat gericht is op kostenbesparingen en groei. Een crisis bezweren vergt uithoudingsvermogen, voegde hij eraan toe.(Belga/Bloomberg/BO)

In haar maandelijks rapport voorspelt de Bundesbank dat de Duitse economie de volgende maanden in woelig conjunctureel vaarwater terechtkomt. Dat zou te wijten zijn aan een verminderde uitvoer in combinatie met toenemende nervositeit op de financiële markten. Bovendien zouden de consumenten door de Europese vertrouwenscrisis nodeloos beginnen te sparen, wat eveneens een rem zet op de economische groei.In cijfers uitgedrukt voorspelt de Bundesbank voor 2012 een toename van het Duitse bbp (bruto binnenlands product) tussen de 0,5 en 1 procent. Voor 2011 houdt de centrale bank rekening met 3 procent groei.Staatssecretaris van het Duitse ministerie van Financiën Joerg Asmussen spreekt van een opmerkelijke groeivertraging in het vierde kwartaal. De Duitse economie lijdt in het laatste kwartaal van het jaar onder een afnemende vraag naar exportgoederen, zowel binnen als buiten de eurozone, aldus de minister. Uit een rapport van het Duits ministerie blijkt nog dat de consumentenbestedingen, die aan de basis lagen van de economische groei in het derde kwartaal, even sterk aantrokken als de in- en uitvoer van het land. Sinds september zakte de vraag vanuit de 16 partners van de eurozone - goed voor 40 procent van de totale Duitse uitvoer - veel sneller dan vanuit de 10 resterende landen uit de Europese Unie (EU), aldus het rapport.Asmussen liet maandag verstaan dat hoewel de groeiprognoses verzwakken, Duitsland hoe dan ook het 'stabiliteitsanker' van de eurozone blijft. Volgens de toekomstige hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) moet Duitsland zijn partners de juiste richting wijzen door een duurzaam beleid te voeren dat gericht is op kostenbesparingen en groei. Een crisis bezweren vergt uithoudingsvermogen, voegde hij eraan toe.(Belga/Bloomberg/BO)