De conservatieve eerste minister Boyko Borisov legde de schuld bij het onverwacht hoge deficit dat opgebouwd werd onder de vorige regering, die geleid werd door socialisten. Borisov kwam na de verkiezingen van juli aan het hoofd van de huidige regering te staan.

"We laten onze aanvraag vallen, omdat we niet aan de criteria kunnen voldoen", verklaarde hij tijdens een persconferentie. Minister van Financiën Simeon Djankov vertelde tijdens dezelfde gelegenheid dat "duistere handelingen" van de vorige regering ervoor zorgden dat het begrotingstekort van 2009 onverwachts is toegenomen van 1,9 tot 3,7 procent van het bbp (bruto binnenlands product).

Volgens Djankov moeten zelfs de begrotingscijfers voor 2008 opnieuw worden bekeken. "Europa maakt geen onderscheid tussen huidige en vorige regeringen", verklaarde hij.

Bulgarije had aanvankelijk gehoopt in 2013 toe te kunnen treden tot de eurozone.

De conservatieve eerste minister Boyko Borisov legde de schuld bij het onverwacht hoge deficit dat opgebouwd werd onder de vorige regering, die geleid werd door socialisten. Borisov kwam na de verkiezingen van juli aan het hoofd van de huidige regering te staan. "We laten onze aanvraag vallen, omdat we niet aan de criteria kunnen voldoen", verklaarde hij tijdens een persconferentie. Minister van Financiën Simeon Djankov vertelde tijdens dezelfde gelegenheid dat "duistere handelingen" van de vorige regering ervoor zorgden dat het begrotingstekort van 2009 onverwachts is toegenomen van 1,9 tot 3,7 procent van het bbp (bruto binnenlands product). Volgens Djankov moeten zelfs de begrotingscijfers voor 2008 opnieuw worden bekeken. "Europa maakt geen onderscheid tussen huidige en vorige regeringen", verklaarde hij. Bulgarije had aanvankelijk gehoopt in 2013 toe te kunnen treden tot de eurozone.