Nu de federale regeringsonderhandelaars op zoek zijn naar middelen om de lasten op arbeid te kunnen verlichten, wordt gekeken hoe hogere BTW-tarieven dat verlies aan inkomsten kunnen goedmaken, zo valt af te leiden uit de echo's van de onderhandelingen. Mogelijk verdwijnt een aantal gunstregimes in de BTW-tarieven, zoals bijvoorbeeld het bioscoopbezoek. Op een ticket betaal je 6 procent BTW, een tarief dat in de regel geldt voor goederen en diensten met een sociaal karakter.

In de regering Di Rupo werd het tarief voor betaaltelevisie reeds verhoogd van 12 naar 21 procent. Ook bij de aanschaf van DVD's betaal je 21 procent. Het is niet ondenkbeeldig dat er een harmonisering komt van deze tarieven.

Eddy Duquenne van Kinepolis zou zo'n maatregel niet verstandig vinden. "Bij 1 à 2 procent ga je dat verschil niet echt voelen, maar indien die stijging substantieel is, zullen wij onze prijs moeten optrekken, met mogelijk gevolgen voor de bezoekersaantallen. Wij hebben dat meegemaakt in Spanje. Daar is de BTW van 8 procent naar 21 procent geëvolueerd. En dat hebben we echt gevoeld. Want met je marge kan je dat gat niet dichtrijden. Dus heeft iedereen in Spanje zijn prijzen opgetrokken en zijn er minder bioscoopbezoeken geweest. Volgens mij heeft de Spaanse staat er op het einde van de rit minder aan overgehouden. "

Uit een ticket van gemiddeld 8 euro haalt Kinepolis 1 euro nettowinst, is te horen in Z-Talk Goossens. Het is volgens Eddy Duquenne hard werken voor elke centiem. De topman wist de operationele winst van Kinepolis sinds zijn aantreden in 2008 te verdrievoudigen. De beurskoers van het aandeel steeg in diezelfde periode met bijna 300 procent. Aandeelhouders werden de voorbije jaren verwend met telkens hogere dividenden. Momenteel wordt de grote stroom aan cash aangewend om overnames te doen in het buitenland. Onlangs kocht Kinepolis de Wolff-group in Nederland, goed voor 11 bijkomende bioscoopcomplexen.

Z-Talk Goossens, vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z. Of via deze link.

Nu de federale regeringsonderhandelaars op zoek zijn naar middelen om de lasten op arbeid te kunnen verlichten, wordt gekeken hoe hogere BTW-tarieven dat verlies aan inkomsten kunnen goedmaken, zo valt af te leiden uit de echo's van de onderhandelingen. Mogelijk verdwijnt een aantal gunstregimes in de BTW-tarieven, zoals bijvoorbeeld het bioscoopbezoek. Op een ticket betaal je 6 procent BTW, een tarief dat in de regel geldt voor goederen en diensten met een sociaal karakter. In de regering Di Rupo werd het tarief voor betaaltelevisie reeds verhoogd van 12 naar 21 procent. Ook bij de aanschaf van DVD's betaal je 21 procent. Het is niet ondenkbeeldig dat er een harmonisering komt van deze tarieven. Eddy Duquenne van Kinepolis zou zo'n maatregel niet verstandig vinden. "Bij 1 à 2 procent ga je dat verschil niet echt voelen, maar indien die stijging substantieel is, zullen wij onze prijs moeten optrekken, met mogelijk gevolgen voor de bezoekersaantallen. Wij hebben dat meegemaakt in Spanje. Daar is de BTW van 8 procent naar 21 procent geëvolueerd. En dat hebben we echt gevoeld. Want met je marge kan je dat gat niet dichtrijden. Dus heeft iedereen in Spanje zijn prijzen opgetrokken en zijn er minder bioscoopbezoeken geweest. Volgens mij heeft de Spaanse staat er op het einde van de rit minder aan overgehouden. "Uit een ticket van gemiddeld 8 euro haalt Kinepolis 1 euro nettowinst, is te horen in Z-Talk Goossens. Het is volgens Eddy Duquenne hard werken voor elke centiem. De topman wist de operationele winst van Kinepolis sinds zijn aantreden in 2008 te verdrievoudigen. De beurskoers van het aandeel steeg in diezelfde periode met bijna 300 procent. Aandeelhouders werden de voorbije jaren verwend met telkens hogere dividenden. Momenteel wordt de grote stroom aan cash aangewend om overnames te doen in het buitenland. Onlangs kocht Kinepolis de Wolff-group in Nederland, goed voor 11 bijkomende bioscoopcomplexen.