Het Britse bbp nam in het tweede kwartaal toe met 0,8 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. De output staat daarmee 0,2 procent hoger dan de piek voor de crisis, in het eerste kwartaal van 2008, meldt het Office for National Statistics ONS. De toename stemt overeen met de analistenverwachtingen van het persagentschap Bloomberg.

Dienstensector

Uit het rapport van het ONS blijkt dat de Britse economie zes kwartalen op rij gegroeid is. De Britten hebben de groei in de eerste plaats te danken aan de dienstensecor, die het grootste deel van de Britse economie vertegenwoordigt. De dienstensector noteerde een toename met 1 procent, de grootste stijging sinds het derde kwartaal van 2012.

Terwijl de dienstensector 2,9 procent boven het pre-recessiepeil ligt, moeten de andere sectoren de inhaalbeweging nog maken. Zo steeg de industriële productie met amper 0,4 procent in het tweede kwartaal, en moest de bouwsector 0,5 procent prijsgeven door een terugval van de productie in mei.

Het heeft het Verenigd Koninkrijk wel wat tijd gekost om de krimp van 7,2 procent tijdens de recessie van 2008-09 goed te maken. Het tij begon pas vorig jaar - in 2013 - te keren.

IMF

Goed nieuws voor de Britten kwam er donderdag al met de bijgestelde prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Terwijl het IMF de verwachtingen voor de wereldwijde economie naar beneden bijstelde, valt het Verenigd Koninkrijk voor dit jaar de sterkste opwaartse herziening van het bbp te beurt: van 2,8 procent tot 3,2 procent groei.

'Herstel te danken aan het harde werk van het Britse volk'

Ondanks de prima resultaten van de Britse economie houden de ministers zich op de vlakte. In een reactie op de groeicijfers van het tweede kwartaal schreef zowel premier Cameron als minister van Financiën George Osborne het herstel toe aan het 'harde werk'van het Britse volk. "Terwijl de terugkeer naar het pre-recessiepeil een belangrijke mijlpaal is, blijft er nog een lange weg te gaan," aldus Osborne in een verklaring. "De Grote Recessie heeft Groot-Brittannië zes jaar gekost om ervan te herstellen," voegde hij eraan toe.

(Bloomberg/BO)

Het Britse bbp nam in het tweede kwartaal toe met 0,8 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. De output staat daarmee 0,2 procent hoger dan de piek voor de crisis, in het eerste kwartaal van 2008, meldt het Office for National Statistics ONS. De toename stemt overeen met de analistenverwachtingen van het persagentschap Bloomberg.DienstensectorUit het rapport van het ONS blijkt dat de Britse economie zes kwartalen op rij gegroeid is. De Britten hebben de groei in de eerste plaats te danken aan de dienstensecor, die het grootste deel van de Britse economie vertegenwoordigt. De dienstensector noteerde een toename met 1 procent, de grootste stijging sinds het derde kwartaal van 2012. Terwijl de dienstensector 2,9 procent boven het pre-recessiepeil ligt, moeten de andere sectoren de inhaalbeweging nog maken. Zo steeg de industriële productie met amper 0,4 procent in het tweede kwartaal, en moest de bouwsector 0,5 procent prijsgeven door een terugval van de productie in mei. Het heeft het Verenigd Koninkrijk wel wat tijd gekost om de krimp van 7,2 procent tijdens de recessie van 2008-09 goed te maken. Het tij begon pas vorig jaar - in 2013 - te keren.IMFGoed nieuws voor de Britten kwam er donderdag al met de bijgestelde prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Terwijl het IMF de verwachtingen voor de wereldwijde economie naar beneden bijstelde, valt het Verenigd Koninkrijk voor dit jaar de sterkste opwaartse herziening van het bbp te beurt: van 2,8 procent tot 3,2 procent groei.'Herstel te danken aan het harde werk van het Britse volk'Ondanks de prima resultaten van de Britse economie houden de ministers zich op de vlakte. In een reactie op de groeicijfers van het tweede kwartaal schreef zowel premier Cameron als minister van Financiën George Osborne het herstel toe aan het 'harde werk'van het Britse volk. "Terwijl de terugkeer naar het pre-recessiepeil een belangrijke mijlpaal is, blijft er nog een lange weg te gaan," aldus Osborne in een verklaring. "De Grote Recessie heeft Groot-Brittannië zes jaar gekost om ervan te herstellen," voegde hij eraan toe. (Bloomberg/BO)