De Britse economie is in het laatste kwartaal van 2012 opnieuw gekrompen. Een derde recessie in evenveel jaar dreigt.

Het Verenigd Koninkrijk zag zijn bruto binnenlands product tussen oktober en december van vorig jaar dalen met 0,3 procent. Dat meldt het Britse nationale statistiekbureau.

Het resultaat is slechter dan verwacht. Analisten hadden een krimp van 0,1 procent in vergelijking met het vorige kwartaal verwacht. Ze hielden er echter rekening mee dat er nog een positief effect van de Olympische Spelen in Londen te zien zou zijn. Die waren verantwoordelijk voor de goede cijfers in het derde kwartaal.

Ook de opbrengsten uit de mijnindustrie vielen tegen in het vierde kwartaal.

Derde recessie in drie jaar?

Als er in het eerste kwartaal van 2013 weer een economische krimp komt, belandt het Verenigd Koninkrijk in de derde recessie sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008-2009. Afgelopen zomer kampte het land nog met haar tweede recessie sinds de start van de crisis, de eerste dateert van eind 2011.

De Britse minister van Financiën George Osborne temperde in december al fors de groeiverwachtingen. Hij kondigde aan dat de besparingskuur zou duren tot in 2018.

De Britse economie is in het laatste kwartaal van 2012 opnieuw gekrompen. Een derde recessie in evenveel jaar dreigt. Het Verenigd Koninkrijk zag zijn bruto binnenlands product tussen oktober en december van vorig jaar dalen met 0,3 procent. Dat meldt het Britse nationale statistiekbureau. Het resultaat is slechter dan verwacht. Analisten hadden een krimp van 0,1 procent in vergelijking met het vorige kwartaal verwacht. Ze hielden er echter rekening mee dat er nog een positief effect van de Olympische Spelen in Londen te zien zou zijn. Die waren verantwoordelijk voor de goede cijfers in het derde kwartaal. Ook de opbrengsten uit de mijnindustrie vielen tegen in het vierde kwartaal. Derde recessie in drie jaar? Als er in het eerste kwartaal van 2013 weer een economische krimp komt, belandt het Verenigd Koninkrijk in de derde recessie sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008-2009. Afgelopen zomer kampte het land nog met haar tweede recessie sinds de start van de crisis, de eerste dateert van eind 2011. De Britse minister van Financiën George Osborne temperde in december al fors de groeiverwachtingen. Hij kondigde aan dat de besparingskuur zou duren tot in 2018.