Britten krijgen plastic ponden

© Belga
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De Britse pond wordt voortaan van plastic gemaakt, te beginnen met de briefjes van vijf en tien. Zogenaamde polymeerbiljetten gaan langer mee dan papieren en zijn moeilijker te vervalsen.

Groot Brittannië is niet het eerste land dat op plastic briefjes overstapt. Canada en Australië deden dat al eerder, samen met een stuk of twintig andere landen. In de EU gebruiken Roemenië enBulgarije plastic biljetten in afwachting van hun overstap naar de euro.

De pond is wel de eerste internationale reservemunt die opplastic gedrukt zal worden. Dat de dollar en de euro zullen

volgens, wordt niet verwacht.

Onbevlekbaar

Polymeerbiljetten zijn nochtans trendy. Ze gaan twee keer langer mee dan papieren. Als ze in je zak blijven zitten tijdens de was of in je zwembroek tijdens een duik in zee, dan overleven ze dat zonder probleem. Wijn- en koffievlekken spoelen er zo weer vanaf.

Daar tegenover staat dan weer dat je ze niet makkelijk kan opvouwen of -frommelen. Het verhaal dat ze zouden smelten in een hete auto of broos worden in vrieskou, klopt niet. Ze kunnen dezelfde temperaturen aan als het plastic dat in auto-interieurs verwerkt zit: van 150 tot – 75 graden Celsius.

Middenstanders in Canada klagen volgens de New York Times echter dat plastic briefjes aan elkaar blijven plakken, dat ze zo glad zijn dat ze makkelijk uit je zak glijden en dat ze zo veerkrachtig zijn dat ze soms uit kassa’s springen.

Geld met een raampje

Goed nieuws voor centrale bankiers: polymeerbiljetten zijn moeilijker te vervalsen. Ze worden gedrukt op transparante vellen plastic en vaak hebben ze een doorschijnend raampje waar allerlei al dan niet glimmende veiligheidskenmerken in verwerkt zitten.

De Bank of England trok met de briefjes op tournee om de reacties van de bevolking op te tekenen. 87 procent zag de nieuwe briefjes best zitten. Het eerste biljet van 5 pond wordt in 2016 uitgegeven en draagt de beeltenis van Winston Churchill. Een tientje met Jane Austen volgt later.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content