"Er bestaat een grote kans dat de inflatie later dit jaar 5 procent zal bereiken, en het is niet uitgesloten dat het inflatiecijfer in 2012 boven de 2 procent blijft", luidt het in het inflatierapport dat woensdag werd gepubliceerd. De Britten kunnen zich volgens het rapport pas in 2013 aan een afkoeling van de prijzen verwachten, rekening houdend met de hoge energieprijzen.

De Bank of England besliste begin mei om de rente te handhaven op 0,5 procent. Hoewel een hogere rente de oplopende inflatie kan intomen, opteerde de centrale bank uiteindelijk voor een aanhoudend lage rente om de economie aan te zwengelen. Volgens analisten wordt de druk om de rente te verhogen nu wel erg groot.

De inflatiedruk blijft niet beperkt tot Groot-Brittannië, want ook in China (5,3 procent) en Duitsland (2,7 procent) ligt het cijfer hoger dan verwacht. De inflatie in ons land daalde in april licht van 3,5 tot 3,4 procent.

"Er bestaat een grote kans dat de inflatie later dit jaar 5 procent zal bereiken, en het is niet uitgesloten dat het inflatiecijfer in 2012 boven de 2 procent blijft", luidt het in het inflatierapport dat woensdag werd gepubliceerd. De Britten kunnen zich volgens het rapport pas in 2013 aan een afkoeling van de prijzen verwachten, rekening houdend met de hoge energieprijzen. De Bank of England besliste begin mei om de rente te handhaven op 0,5 procent. Hoewel een hogere rente de oplopende inflatie kan intomen, opteerde de centrale bank uiteindelijk voor een aanhoudend lage rente om de economie aan te zwengelen. Volgens analisten wordt de druk om de rente te verhogen nu wel erg groot. De inflatiedruk blijft niet beperkt tot Groot-Brittannië, want ook in China (5,3 procent) en Duitsland (2,7 procent) ligt het cijfer hoger dan verwacht. De inflatie in ons land daalde in april licht van 3,5 tot 3,4 procent.