De ZEW-index van het gelijknamige instituut uit Mannheim, die het vertrouwen van de Duitse investeerders en analisten - voor de komende zes maanden - in de economie peilt, klokt in september af op 0,5, dezelfde score als een maand eerder. Economen gepolst door het financieel agentschap Bloomberg hielden rekening met een aanzienlijke toename tot 2,5.

Terwijl Duitsland profiteert van een laag werkloosheidscijfer en beperkte financieringskosten, blijft het investerings- en ondernemersklimaat beducht voor een matige groei van de wereldeconomie en de mogelijke gevolgen van een Britse exit (brexit) uit de Europese Unie. Eerder raakte al bekend dat het ondernemersvertrouwen in Duitsland de afgelopen maand het meest gedaald is sinds 2012.

Volgens ZEW-voorzitter Achim Wambach blijft het koffiedik kijken wat de toekomstige prognoses betreft. Wambach merkt een tegenstrijdigheid tussen enerzijds teleurstellende Duitse export- , met name naar niet-EU-landen, en productiecijfers, en anderzijds een Europees economisch klimaat dat lijkt te verbeteren.

Dat de algemene vertrouwensindex onveranderd blijft in september, kan erop wijzen dat de onderliggende groei van de Duitse economie wordt afgeremd.

De deelindex die de huidige omstandigheden peilt, daalt van 57,6 in augustus tot 55,1 in september. (BO)

De ZEW-index van het gelijknamige instituut uit Mannheim, die het vertrouwen van de Duitse investeerders en analisten - voor de komende zes maanden - in de economie peilt, klokt in september af op 0,5, dezelfde score als een maand eerder. Economen gepolst door het financieel agentschap Bloomberg hielden rekening met een aanzienlijke toename tot 2,5.Terwijl Duitsland profiteert van een laag werkloosheidscijfer en beperkte financieringskosten, blijft het investerings- en ondernemersklimaat beducht voor een matige groei van de wereldeconomie en de mogelijke gevolgen van een Britse exit (brexit) uit de Europese Unie. Eerder raakte al bekend dat het ondernemersvertrouwen in Duitsland de afgelopen maand het meest gedaald is sinds 2012.Volgens ZEW-voorzitter Achim Wambach blijft het koffiedik kijken wat de toekomstige prognoses betreft. Wambach merkt een tegenstrijdigheid tussen enerzijds teleurstellende Duitse export- , met name naar niet-EU-landen, en productiecijfers, en anderzijds een Europees economisch klimaat dat lijkt te verbeteren.Dat de algemene vertrouwensindex onveranderd blijft in september, kan erop wijzen dat de onderliggende groei van de Duitse economie wordt afgeremd.De deelindex die de huidige omstandigheden peilt, daalt van 57,6 in augustus tot 55,1 in september. (BO)