De ongerustheid over de gezondheid van de wereldeconomie zorgt donderdag voor aanzienlijke verliezen op de beursvloer. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het Amerikaanse ondernemersvertrouwen op een bijzonder laag peil terechtgekomen is.

De Bel20 sloot de zwarte beursdag af met een verlies van 4,56 procent tot 2.151,96 punten. Het zijn opnieuw de financiële aandelen die het meest te lijden hebben onder de sloophamer. Dexia kreeg een dreun van 13,96 procent tot 1,57 euro, KBC verloor 3,13 procent tot 19,98 euro en verzekeraar Ageas moest 8,05 procent prijsgeven tot 1,14 euro.

Op de beurs van Frankfurt keldert de Dax met bijna 6 procent. In Londen en Parijs liepen de verliezen op tot 4 à 5 procent. Wall Street blijkt volgzaam: de Dow Jones opende met een verlies van 2,19 procent, de Nasdaq noteert 3 procent in de min.

Duikelen de aandelen in het rood, dan gaat de goudprijs - als veilige haven voor de bange belegger - gewoontegetrouw hoger. De prijs van het edelmetaal bereikt donderdag een nieuw record van 1.816,25 dollar per ounce.

Als er sprake is van paniek, dan gaan ook overheidsobligaties vlot van de hand. Daardoor zakt de tienjaarsrente op Amerikaans staatspapier donderdag voor het eerst onder de 2 procent. Ook de rente op Europese staatsobligaties ging omlaag. Zo daalde de rente op Duitse bunds richting 2 procent.

(belga/BO)

De ongerustheid over de gezondheid van de wereldeconomie zorgt donderdag voor aanzienlijke verliezen op de beursvloer. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het Amerikaanse ondernemersvertrouwen op een bijzonder laag peil terechtgekomen is.De Bel20 sloot de zwarte beursdag af met een verlies van 4,56 procent tot 2.151,96 punten. Het zijn opnieuw de financiële aandelen die het meest te lijden hebben onder de sloophamer. Dexia kreeg een dreun van 13,96 procent tot 1,57 euro, KBC verloor 3,13 procent tot 19,98 euro en verzekeraar Ageas moest 8,05 procent prijsgeven tot 1,14 euro. Op de beurs van Frankfurt keldert de Dax met bijna 6 procent. In Londen en Parijs liepen de verliezen op tot 4 à 5 procent. Wall Street blijkt volgzaam: de Dow Jones opende met een verlies van 2,19 procent, de Nasdaq noteert 3 procent in de min.Duikelen de aandelen in het rood, dan gaat de goudprijs - als veilige haven voor de bange belegger - gewoontegetrouw hoger. De prijs van het edelmetaal bereikt donderdag een nieuw record van 1.816,25 dollar per ounce. Als er sprake is van paniek, dan gaan ook overheidsobligaties vlot van de hand. Daardoor zakt de tienjaarsrente op Amerikaans staatspapier donderdag voor het eerst onder de 2 procent. Ook de rente op Europese staatsobligaties ging omlaag. Zo daalde de rente op Duitse bunds richting 2 procent.(belga/BO)