Hoewel de euroleiders nog geen concreet plan op tafel liggen hebben, lijken de beleggers er maandag aanvankelijk vertrouwen in te hebben dat er wel degelijk een oplossing gevonden wordt om de eurocrisis te bezweren. Woensdag zitten de Europese staats- en regeringsleiders opnieuw om de tafel.

De beurs van Parijs noteerde bij opening 0,61 procent hoger. Londen (+0,42 procent), Frankfurt (+0,73 procent), Madrid (+0,8 procent) en Milaan (+0,73 procent) noteerden eveneens in de plus. Lichte winsten die na de middag werden omgezet in lichte verliezen. Maar daar kwam weer verandering in naar het einde van de handelsdag toe. De CAC-index in Parijs klokt af met 1,55 procent winst en Frankfurt op +1,41 procent. Londen staat op het einde van de dag 1,08 procent in het groen.

Op Euronext Brussel stond de sterindex omstreeks 9 uur op +0,45 procent, maar zakte tegen het middaguur onder nul tot -0,33 procent. Na de slotbel sluit de Bel20 de eerste handelsdag van de week af met 1,07 procent winst tot 2.161,64 punten. Uitschieter van de dag is Bekaert, die bijna 10 procent hoger topt tot 34 euro. De financials volgden een gemoedelijker koers: Dexia klokte 2,18 procent hoger af tot 0,61 euro, KBC verloor 0,59 procent tot 15,27 euro, en verzekeraar Ageas sloot 3,50 procent hoger af tot 1,45 euro.

Goed en slecht nieuws

Het voorzichtige vertrouwen van de beleggers in een goede afloop van de Europese schuldencrisis deemsterde maandagnamiddag weg na de bekendmaking van de PMI-barometer door het studiebureau Markit. De barometer, die het ondernemersvertrouwen in de eurozone meet, valt in oktober forser terug dan verwacht. Uiteindelijk viel er maandag ook goed nieuws te rapen door bijgestelde prognoses van de Amerikaanse zwaargewichten Caterpillar en FedEx.

Griekse banken bloeden

Op de beurs van Athene, die een verlies van 4,51 procent te slikken krijgt, incasseren de banken de raakste klappen. Met uitzondering van de Griekse Nationale Bank, zakken de aandelen van de drie belangrijkste Griekse banken onder 1 euro. Alpha bank ziet 19,14 procent van zijn waarde verloren gaan tot 0,938 euro, Eurobank verliest 20,25 procent tot 0,63 euro, terwijl het aandeel van de Piraeus bank met 22,13 procent zakt tot 0,239 euro. Beleggers vrezen dat als er een Griekse schuldherschikking volgt, de banken uiteindelijk genationaliseerd zullen worden.

Azië

De beurzen in Azië presteerden maandag opvallend goed met de sterkste stijgingspercentages sinds twee weken. Tokio sloot af met een winst van 1,9 procent. Dat heeft onder meer te maken met gunstige macro-economische cijfers, zoals de toename van de Chinese industriële productie en beter dan verwachte prestaties van de Japanse export. (BO)

Hoewel de euroleiders nog geen concreet plan op tafel liggen hebben, lijken de beleggers er maandag aanvankelijk vertrouwen in te hebben dat er wel degelijk een oplossing gevonden wordt om de eurocrisis te bezweren. Woensdag zitten de Europese staats- en regeringsleiders opnieuw om de tafel.De beurs van Parijs noteerde bij opening 0,61 procent hoger. Londen (+0,42 procent), Frankfurt (+0,73 procent), Madrid (+0,8 procent) en Milaan (+0,73 procent) noteerden eveneens in de plus. Lichte winsten die na de middag werden omgezet in lichte verliezen. Maar daar kwam weer verandering in naar het einde van de handelsdag toe. De CAC-index in Parijs klokt af met 1,55 procent winst en Frankfurt op +1,41 procent. Londen staat op het einde van de dag 1,08 procent in het groen.Op Euronext Brussel stond de sterindex omstreeks 9 uur op +0,45 procent, maar zakte tegen het middaguur onder nul tot -0,33 procent. Na de slotbel sluit de Bel20 de eerste handelsdag van de week af met 1,07 procent winst tot 2.161,64 punten. Uitschieter van de dag is Bekaert, die bijna 10 procent hoger topt tot 34 euro. De financials volgden een gemoedelijker koers: Dexia klokte 2,18 procent hoger af tot 0,61 euro, KBC verloor 0,59 procent tot 15,27 euro, en verzekeraar Ageas sloot 3,50 procent hoger af tot 1,45 euro. Goed en slecht nieuwsHet voorzichtige vertrouwen van de beleggers in een goede afloop van de Europese schuldencrisis deemsterde maandagnamiddag weg na de bekendmaking van de PMI-barometer door het studiebureau Markit. De barometer, die het ondernemersvertrouwen in de eurozone meet, valt in oktober forser terug dan verwacht. Uiteindelijk viel er maandag ook goed nieuws te rapen door bijgestelde prognoses van de Amerikaanse zwaargewichten Caterpillar en FedEx.Griekse banken bloedenOp de beurs van Athene, die een verlies van 4,51 procent te slikken krijgt, incasseren de banken de raakste klappen. Met uitzondering van de Griekse Nationale Bank, zakken de aandelen van de drie belangrijkste Griekse banken onder 1 euro. Alpha bank ziet 19,14 procent van zijn waarde verloren gaan tot 0,938 euro, Eurobank verliest 20,25 procent tot 0,63 euro, terwijl het aandeel van de Piraeus bank met 22,13 procent zakt tot 0,239 euro. Beleggers vrezen dat als er een Griekse schuldherschikking volgt, de banken uiteindelijk genationaliseerd zullen worden.AziëDe beurzen in Azië presteerden maandag opvallend goed met de sterkste stijgingspercentages sinds twee weken. Tokio sloot af met een winst van 1,9 procent. Dat heeft onder meer te maken met gunstige macro-economische cijfers, zoals de toename van de Chinese industriële productie en beter dan verwachte prestaties van de Japanse export. (BO)