“Bestrijd belastingparadijzen door belastingen af te schaffen’

© belga

Belastingparadijzen vormen nog altijd een blinde vlek voor de antiwitwascel. Volgens de krant De Tijd slaagt de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) er onvoldoende in om verdachte verrichtingen via belastingsparadijzen op te sporen. Fiscaal advocaat Werner Niemegeers pleit voor een heel andere aanpak.

Fiscale paradijzen zoals Luxemburg en Zwitserland blijven weigeren om informatie over dubieuze geldstromen vrij te geven. Daardoor slagen belastingsfraudeurs erin om de Belgische fiscus te ontlopen. Dat schrijft de krant De Tijd.

Volgens fiscaal advocaat Werner Niemegeers wordt er volop gewerkt aan een oplossing, via een herziening van de Europese spaarrichtlijn, maar loopt die update vast door politiek getreuzel. ‘En intussen weigert Luxemburg om stappen te zetten zolang Zwitserland niets doet, en vice versa.’

De CFI stelt voor om in ons land een register te openen met bankrekeningnummers, dat toegankelijk is voor de CFI, de politie en het gerecht. Ook moet de controle op private banking worden verhoogd.

Niemegeers, die ook lid is dan de liberale denktank Libera!, toont zich geen voorstander van meer toezicht en controle. ‘De overheid moet de motieven wegnemen die ervoor zorgen dat bankiers zich achter het bankgeheim blijven verschuilen.’ Niemegeers pleit voor forse besparingen bij de overheid. ‘Als de federale staat zelf vijf à tien miljard euro zou besparen, dan kan ze onnodige belastingen zoals de onroerende voorheffing en de succesierechten afschaffen.’

Tanguy Laudelout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content