Meer dan driekwart van de uitgebrachte stemmen kwam op rekening van het kamp van de voorstanders van de zogenaamde maatregel D. Die maatregel voorziet in een taks van '1 dollarcent per ounce' op frisdranken. Dat stemt ongeveer overeen met 12 dollarcent per blikje. In het nabije San Francisco haalde een dergelijk voorstel niet het vereiste aantal stemmen.

Voorstanders van de belasting hopen dat de taks de verkoop van suikerrijke softdrinks zal doen dalen. Volgens hen liggen frisdranken mee aan de basis van de toenemende diabetes in de Verenigde Staten.

"Berkeley is trots op zijn reputatie van trendsetter in de VS, zoals maatregelen als ruimte voor niet-rokers in restaurants, speciale stoepranden voor rolstoelgebruikers en een voedselbeleid in openbare scholen al lieten blijken," aldus Vicki Alexander, co-voorzitter van de campagne rond 'Measure D'.

Hoewel de Amerikaanse Drankindustrie het resultaat van de stemronde wegwuift als weinig representatief voor de Amerikaanse bevolking, hadden ze er toch 2 miljoen dollar voor Berkeley en 9,1 miljoen dollar voor San Francisco voor over om de maatregel te bekampen.

Volgens de gezaghebbende krant Los Angeles Times konden de voorstanders in San Francisco amper 250.000 dollar bijeengaren.

De voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, kondigde ruim twee jaar geleden al een verbod aan op de verkoop van grote bekers (meer dan 47 centiliter) cola en andere suikerrijke frisdranken in onder meer (fastfood)restaurants, bioscopen en stadion.

Net voordat de maatregel in maart 2013 in voege zou treden, werd die door een rechter naar de prullenbak verwezen. (USA Today/DPA/BO)

Meer dan driekwart van de uitgebrachte stemmen kwam op rekening van het kamp van de voorstanders van de zogenaamde maatregel D. Die maatregel voorziet in een taks van '1 dollarcent per ounce' op frisdranken. Dat stemt ongeveer overeen met 12 dollarcent per blikje. In het nabije San Francisco haalde een dergelijk voorstel niet het vereiste aantal stemmen.Voorstanders van de belasting hopen dat de taks de verkoop van suikerrijke softdrinks zal doen dalen. Volgens hen liggen frisdranken mee aan de basis van de toenemende diabetes in de Verenigde Staten."Berkeley is trots op zijn reputatie van trendsetter in de VS, zoals maatregelen als ruimte voor niet-rokers in restaurants, speciale stoepranden voor rolstoelgebruikers en een voedselbeleid in openbare scholen al lieten blijken," aldus Vicki Alexander, co-voorzitter van de campagne rond 'Measure D'.Hoewel de Amerikaanse Drankindustrie het resultaat van de stemronde wegwuift als weinig representatief voor de Amerikaanse bevolking, hadden ze er toch 2 miljoen dollar voor Berkeley en 9,1 miljoen dollar voor San Francisco voor over om de maatregel te bekampen. Volgens de gezaghebbende krant Los Angeles Times konden de voorstanders in San Francisco amper 250.000 dollar bijeengaren.De voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, kondigde ruim twee jaar geleden al een verbod aan op de verkoop van grote bekers (meer dan 47 centiliter) cola en andere suikerrijke frisdranken in onder meer (fastfood)restaurants, bioscopen en stadion. Net voordat de maatregel in maart 2013 in voege zou treden, werd die door een rechter naar de prullenbak verwezen. (USA Today/DPA/BO)