Febeliec heeft berekend dat de nucleaire rente van de elektriciteitsproducenten in 2007 1,8 miljard euro bedraagt. Dat bedrag ligt dicht bij de 2 miljard euro die energieregulator CREG had berekend. De nucleaire rente is de winst die elektriciteitsproducenten boeken door de verkoop van elektriciteit die werd geproduceerd in afgeschreven kerncentrales.

De Nationale Bank van België (NBB) van zijn kant kwam voor 2007 uit op 809 tot 951 miljoen euro nucleaire rente. Dat bedrag ligt dicht bij de rente die de energieleverancier Electrabel in gedachten houdt.

In een mededeling stelt Febeliec dinsdag dat de verkoopprijs van nucleaire energie voor levering in 2007 ongeveer 60 euro per megawatt uur bedroeg. De NBB hield rekening met 40 euro per megawatt uur.

Op basis van de nucleaire rente wordt berekend hoeveel de heffing bedraagt die de energiesector aan de staat moet betalen. Volgens Febeliec stemt de heffing overeen met een bedrag van ongeveer 800 miljoen euro. Het rapport van de NBB houdt rekening met 500 miljoen euro.

Door een hogere heffing zou een deel van de taks kunnen terugvloeien naar de eindverbruikers. De federatie roept in ieder geval op tot 'een constructieve dialoog die tot een consensus moet leiden over de reële hoogte van de nucleaire rente'.

Febeliec heeft berekend dat de nucleaire rente van de elektriciteitsproducenten in 2007 1,8 miljard euro bedraagt. Dat bedrag ligt dicht bij de 2 miljard euro die energieregulator CREG had berekend. De nucleaire rente is de winst die elektriciteitsproducenten boeken door de verkoop van elektriciteit die werd geproduceerd in afgeschreven kerncentrales. De Nationale Bank van België (NBB) van zijn kant kwam voor 2007 uit op 809 tot 951 miljoen euro nucleaire rente. Dat bedrag ligt dicht bij de rente die de energieleverancier Electrabel in gedachten houdt.In een mededeling stelt Febeliec dinsdag dat de verkoopprijs van nucleaire energie voor levering in 2007 ongeveer 60 euro per megawatt uur bedroeg. De NBB hield rekening met 40 euro per megawatt uur. Op basis van de nucleaire rente wordt berekend hoeveel de heffing bedraagt die de energiesector aan de staat moet betalen. Volgens Febeliec stemt de heffing overeen met een bedrag van ongeveer 800 miljoen euro. Het rapport van de NBB houdt rekening met 500 miljoen euro. Door een hogere heffing zou een deel van de taks kunnen terugvloeien naar de eindverbruikers. De federatie roept in ieder geval op tot 'een constructieve dialoog die tot een consensus moet leiden over de reële hoogte van de nucleaire rente'.