De loonkosten in de Europese Unie bedroegen in 2015 gemiddeld 25 euro per uur, in de eurozone is dat 29,5 euro per uur, blijkt uit cijfers van het Europees statisteikbureau Eurostat.

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de lidstaten. Zo liggen de loonkosten in Denemarken en België ongeveer tien keer hoger dan in Bulgarije.

Belgische werknemers zijn, net als in 2014, de op één na duurste van Europa.

De bedragen die Eurostat in kaart brengt, omvatten de loonkosten in bedrijven met minstens tien werknemers, met uitzondering van de landbouwsector en de openbare sector.

loonkosten in Europa (2015), eurostat
loonkosten in Europa (2015) © eurostat

In Denemarken lagen de loonkosten in 2015 het hoogste: 41,3 euro per uur, op de voet gevolgd door België (39,1 euro). Ook in 2014 vormden beide landen de top twee.

De top vijf wordt vervolledigd door Zweden (37,4 euro), Luxemburg (36,2 euro) en Frankrijk (35,1 euro).

Aan de andere kant van het spectrum staan Bulgarije (4,1 euro), Roemenië (5 euro) en Litouwen (6,8 euro).

Gemiddeld namen de loonkosten op één jaar tijd toe met 2,0 procent in de Europese Unie (EU) en met 1,5 procent in de eurozone. In België werd een toename met 0,1 procent genoteerd.

Aangezien de hoge loonkosten in België de concurrentiepostie van ons land geen goed doen, heeft de regering-Michel onder meer de taxshift in het leven geroepen om het in dienst nemen van werknemers voor bedrijven aantrekkelijker te maken. Via die taxshift worden de werkgeversbijdragen verlaagd van 33 naar 25 procent.

(Belga/BO)

De loonkosten in de Europese Unie bedroegen in 2015 gemiddeld 25 euro per uur, in de eurozone is dat 29,5 euro per uur, blijkt uit cijfers van het Europees statisteikbureau Eurostat.Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de lidstaten. Zo liggen de loonkosten in Denemarken en België ongeveer tien keer hoger dan in Bulgarije. Belgische werknemers zijn, net als in 2014, de op één na duurste van Europa. De bedragen die Eurostat in kaart brengt, omvatten de loonkosten in bedrijven met minstens tien werknemers, met uitzondering van de landbouwsector en de openbare sector. In Denemarken lagen de loonkosten in 2015 het hoogste: 41,3 euro per uur, op de voet gevolgd door België (39,1 euro). Ook in 2014 vormden beide landen de top twee. De top vijf wordt vervolledigd door Zweden (37,4 euro), Luxemburg (36,2 euro) en Frankrijk (35,1 euro). Aan de andere kant van het spectrum staan Bulgarije (4,1 euro), Roemenië (5 euro) en Litouwen (6,8 euro). Gemiddeld namen de loonkosten op één jaar tijd toe met 2,0 procent in de Europese Unie (EU) en met 1,5 procent in de eurozone. In België werd een toename met 0,1 procent genoteerd. Aangezien de hoge loonkosten in België de concurrentiepostie van ons land geen goed doen, heeft de regering-Michel onder meer de taxshift in het leven geroepen om het in dienst nemen van werknemers voor bedrijven aantrekkelijker te maken. Via die taxshift worden de werkgeversbijdragen verlaagd van 33 naar 25 procent. (Belga/BO)