Sinds het brexit-referendum van 23 juni brengt staatspapier oniet veel meer op en volgen de laagterecords snel op elkaar.

In het begin van de zomer sneuvelde de kaap van 0,2 procent al en vandaag - woensdag 10 augustus - moest ook de 0,1 procent er even aan geloven, met een daling tot net onder 0,095 procent op de secundaire markt.

Later steeg de rente weer tot 0,11 procent en hoger.

Door de brexit en bijbehorende turbulentie op de financiële markten is de appetijt voor de obligaties van 'veilige' landen toegenomen, omdat ze een zekere belegging vormen. Maar omdat de vraag hoog is, daalt de opbrengst voor de belegger tot het huidige uitzonderlijk lage peil.

De Duitse tienjaarsrente, de referentie op de markt, noteert zelfs negatief en bijvoorbeeld de Nederlandse rente schommelt rond het nulpunt.

De daling van de voorbije weken is een globaal fenomeen en wordt niet enkel veroorzaakt door de brexit maar ook door het monetaire beleid van de Britse centrale bank, bevestigt Deboutte.

Hij voegt er wel aan toe dat de schommelingen in augustus vaak groter zijn, omdat de markt dan redelijk dun is. Een volgend belangrijk ijkpunt op de markten wordt het maandelijks besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) in september. (Belga/BO)

Sinds het brexit-referendum van 23 juni brengt staatspapier oniet veel meer op en volgen de laagterecords snel op elkaar. In het begin van de zomer sneuvelde de kaap van 0,2 procent al en vandaag - woensdag 10 augustus - moest ook de 0,1 procent er even aan geloven, met een daling tot net onder 0,095 procent op de secundaire markt. Later steeg de rente weer tot 0,11 procent en hoger. Door de brexit en bijbehorende turbulentie op de financiële markten is de appetijt voor de obligaties van 'veilige' landen toegenomen, omdat ze een zekere belegging vormen. Maar omdat de vraag hoog is, daalt de opbrengst voor de belegger tot het huidige uitzonderlijk lage peil. De Duitse tienjaarsrente, de referentie op de markt, noteert zelfs negatief en bijvoorbeeld de Nederlandse rente schommelt rond het nulpunt. De daling van de voorbije weken is een globaal fenomeen en wordt niet enkel veroorzaakt door de brexit maar ook door het monetaire beleid van de Britse centrale bank, bevestigt Deboutte. Hij voegt er wel aan toe dat de schommelingen in augustus vaak groter zijn, omdat de markt dan redelijk dun is. Een volgend belangrijk ijkpunt op de markten wordt het maandelijks besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) in september. (Belga/BO)