Belgische spaardrift neemt toe

© reuters

De Belg heeft in het derde kwartaal van 2013 15,7 procent van zijn inkomen gespaard. Dat is 0,2 procent meer dan het voorgaande kwartaal en het hoogste peil sinds eind 2009. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor nationale Rekeningen (INR).

Dat de Belg meer is gaan sparen komt doordat het bruto beschikbaar inkomen met 1,0 procent is gestegen, terwijl de consumentenuitgaven slechts met 0,8 procent zijn toegenomen.

De toename van het inkomen wordt voornamelijk verklaard door een stijging van de bezoldigingen (+0,4 procent) en van de netto lopende overdrachten en netto-inkomens uit beleggingen (+0,5 procent), luidt het.

Daarmee komt de spaarquote van de Belgen in het derde kwartaal van 2013 op 15,7 procent, tegenover 15,5 procent in het tweede en 15,3 procent in het eerste kwartaal. Met 15,7 procent is de spaarquote in ons land op het hoogste peil sinds eind 2009 beland. In het laatste kwartaal 2009 spaarde de Belg 17,6 procent van zijn inkomen bijeen.

De spaarquote van het INR omvat niet enkel het bedrag op het spaarboekje, maar ook inkomsten uit bijvoorbeeld beleggingsproducten.

Begin januari bleek uit cijfers van de Nationale Bank dat het bedrag op de spaarboekjes in ons land in november (246,9 miljard euro) lager lag dan in oktober (247,4 miljard euro) het geval was. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content