De Belgische langetermijnrente is tot onder de 2 procent gedaald. Dat is goed nieuws voor de schatkist.

Vrijdag omstreeks 13.30 uur noteert de tienjaarsrente op 1,948 procent, een laagterecord.

Op 25 november 2011 werd nog een piek bereikt van 6 procent, maar sindsdien gaat de langetermijnrente gestaag naar beneden.

De dalende rente is het gevolg van het soepele geldbeleid van de centrale banken én van de aanslepende recessie in Europa. De extra liquiditeiten die de centrale banken in het financieel systeem pompen, duwen de rentevoeten naar beneden.

Door de recessie is er nauwelijks vraag naar investeringskredieten. Daarnaast vluchten beleggers in deze onzekere economische tijden naar overheidsobligaties, op de eerste plaats naar kwaliteitspapier dat nog een beetje rendement biedt, zoals Belgische overheidsobligaties.

Een lage rente is goed nieuws voor de schatkist. België moet dit jaar voor zowat 75 miljard euro aan schulden herfinancieren, waarvan de helft langetermijnschulden. (Bloomberg/DK)

De Belgische langetermijnrente is tot onder de 2 procent gedaald. Dat is goed nieuws voor de schatkist. Vrijdag omstreeks 13.30 uur noteert de tienjaarsrente op 1,948 procent, een laagterecord. Op 25 november 2011 werd nog een piek bereikt van 6 procent, maar sindsdien gaat de langetermijnrente gestaag naar beneden. De dalende rente is het gevolg van het soepele geldbeleid van de centrale banken én van de aanslepende recessie in Europa. De extra liquiditeiten die de centrale banken in het financieel systeem pompen, duwen de rentevoeten naar beneden. Door de recessie is er nauwelijks vraag naar investeringskredieten. Daarnaast vluchten beleggers in deze onzekere economische tijden naar overheidsobligaties, op de eerste plaats naar kwaliteitspapier dat nog een beetje rendement biedt, zoals Belgische overheidsobligaties. Een lage rente is goed nieuws voor de schatkist. België moet dit jaar voor zowat 75 miljard euro aan schulden herfinancieren, waarvan de helft langetermijnschulden. (Bloomberg/DK)