De Belgische tienjaarsrente zakt vrijdagnamiddag met meer dan tien basispunten, en schommelt daarmee rond de 2,79 procent. Amper een half jaar geleden schoot de Belgische rente nog tot een historische piek van 5,86 procent.

België behoort daarmee niet meer tot het angstige 'clubje' van zwakke landen uit de eurozone, maar sluit aan bij landen als Frankrijk en Nederland. Daar noteert de rente wel nog een stuk lager. Duitsland blijft met een tienjaarsrente van 1,16 procent ver weg. Het renteverschil tussen België en Duitsland - de zogenaamde spread - bedraagt daardoor nog steeds 160 punten.

Beleggers kiezen ervoor om hun geld te plaatsen in relatief zeker
staatspapier van landen als Frankrijk en België. Dan krijgen ze in vergelijking met de Duitse Bunds nog iets van wat lijkt op rente.

Maar goed nieuws is dat eigenlijk niet, want volgens Edwin De Bock, hoofdeconoom van KBC, wijst het fenomeen van dalende rentes en kelderende beurskoersen van vrijdag op 'conjunctuurangst'. De vrees dat de Europese schuldencrisis uitzaait naar de rest van de wereld neemt overigens toe, wat blijkt uit tegenvallende economische cijfers van China en de VS. "De vlucht naar veilige havens als staatspapier wijst op recessievrees", aldus De Bock.

Voor de regering van ons land brengt de rentedip wel goed nieuws. Door de zeer lage rente neemt de rentelast op de begroting namelijk af. (Belga/BO)

De Belgische tienjaarsrente zakt vrijdagnamiddag met meer dan tien basispunten, en schommelt daarmee rond de 2,79 procent. Amper een half jaar geleden schoot de Belgische rente nog tot een historische piek van 5,86 procent.België behoort daarmee niet meer tot het angstige 'clubje' van zwakke landen uit de eurozone, maar sluit aan bij landen als Frankrijk en Nederland. Daar noteert de rente wel nog een stuk lager. Duitsland blijft met een tienjaarsrente van 1,16 procent ver weg. Het renteverschil tussen België en Duitsland - de zogenaamde spread - bedraagt daardoor nog steeds 160 punten.Beleggers kiezen ervoor om hun geld te plaatsen in relatief zeker staatspapier van landen als Frankrijk en België. Dan krijgen ze in vergelijking met de Duitse Bunds nog iets van wat lijkt op rente. Maar goed nieuws is dat eigenlijk niet, want volgens Edwin De Bock, hoofdeconoom van KBC, wijst het fenomeen van dalende rentes en kelderende beurskoersen van vrijdag op 'conjunctuurangst'. De vrees dat de Europese schuldencrisis uitzaait naar de rest van de wereld neemt overigens toe, wat blijkt uit tegenvallende economische cijfers van China en de VS. "De vlucht naar veilige havens als staatspapier wijst op recessievrees", aldus De Bock. Voor de regering van ons land brengt de rentedip wel goed nieuws. Door de zeer lage rente neemt de rentelast op de begroting namelijk af. (Belga/BO)