De tienjaarsrente op Belgisch staatspapier klimt maandag met bijna dertig basispunten tot 2,9 procent.

De Belgische rente stijgt maandag met 29 basispunten tot 2,9 procent. Dat is het hoogste peil dit jaar. De zogenaamde 'spread' - of het renteverschil met Duitsland - bedraagt maandag opnieuw honderd basispunten. Het is voor het eerst sinds november vorig jaar dat de spread opnieuw de kaap van honderd basispunten rondt.

Bernanke

De oplopende rente werd vorige week ingezet, nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) bekendmaakte dat het stimuleringsbeleid mogelijk in de loop van dit jaar al wordt ingeperkt. De uitlatingen van Fed-voorzitter Ben Bernanke zorgen wereldwijd voor stijgende rentes op overheidspapier, verduidelijkt Steven Vanneste, economisch adviseur bij BNP Paribas Fortis: "Er circuleert als gevolg minder geld wereldwijd. Dat zorgt voor minder vraag naar obligaties, en dus een stijgende rente."

Belgische obligatieronde

Maar de aankondiging van de Fed is niet de enige oorzaak van de hogere rente op het Belgische staatspapier. Ook de uitgifte van lineaire obligaties (OLO's) maandag zorgt voor wat druk, verklaart Anne Leclercq, directeur bij het Agentschap van de Schuld. Een Belgische rente van 2,8 procent blijft, ondanks de aanzienlijke stijging, toch een heel laag niveau, beaamt ook Vanneste. In twee maanden tijd werd niettemin een toename met 80 basispunten genoteerd.

Elders in Europa en de VS

De rente op 10-jarige Spaanse obligaties klimt maandag voor het eerst sinds begin april weer hoger dan 5 procent. De vergelijkbare Italiaanse rente stijgt naar 4,7 procent tegenover 4,6 procent.

De Amerikaanse 10-jaarsrente noteert met 2,6 procent op het hoogste peil sinds augustus 2011. De Duitse rente komt met 1,8 procent uit op het hoogste punt sinds april vorig jaar.

Met 2,18 procent is de rente op Nederlandse 10-jaarsleningen op een hoger peil dan de afgelopen 15 maanden beland. (Belga/BO)

De tienjaarsrente op Belgisch staatspapier klimt maandag met bijna dertig basispunten tot 2,9 procent.De Belgische rente stijgt maandag met 29 basispunten tot 2,9 procent. Dat is het hoogste peil dit jaar. De zogenaamde 'spread' - of het renteverschil met Duitsland - bedraagt maandag opnieuw honderd basispunten. Het is voor het eerst sinds november vorig jaar dat de spread opnieuw de kaap van honderd basispunten rondt. BernankeDe oplopende rente werd vorige week ingezet, nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) bekendmaakte dat het stimuleringsbeleid mogelijk in de loop van dit jaar al wordt ingeperkt. De uitlatingen van Fed-voorzitter Ben Bernanke zorgen wereldwijd voor stijgende rentes op overheidspapier, verduidelijkt Steven Vanneste, economisch adviseur bij BNP Paribas Fortis: "Er circuleert als gevolg minder geld wereldwijd. Dat zorgt voor minder vraag naar obligaties, en dus een stijgende rente." Belgische obligatierondeMaar de aankondiging van de Fed is niet de enige oorzaak van de hogere rente op het Belgische staatspapier. Ook de uitgifte van lineaire obligaties (OLO's) maandag zorgt voor wat druk, verklaart Anne Leclercq, directeur bij het Agentschap van de Schuld. Een Belgische rente van 2,8 procent blijft, ondanks de aanzienlijke stijging, toch een heel laag niveau, beaamt ook Vanneste. In twee maanden tijd werd niettemin een toename met 80 basispunten genoteerd.Elders in Europa en de VSDe rente op 10-jarige Spaanse obligaties klimt maandag voor het eerst sinds begin april weer hoger dan 5 procent. De vergelijkbare Italiaanse rente stijgt naar 4,7 procent tegenover 4,6 procent.De Amerikaanse 10-jaarsrente noteert met 2,6 procent op het hoogste peil sinds augustus 2011. De Duitse rente komt met 1,8 procent uit op het hoogste punt sinds april vorig jaar. Met 2,18 procent is de rente op Nederlandse 10-jaarsleningen op een hoger peil dan de afgelopen 15 maanden beland. (Belga/BO)