De Belgische langetermijnrente doorbreekt dinsdag de grens van 5 procent. Het vertrouwen in Belgisch staatspapier blijkt verder af te nemen door de begrotingsperikelen.
Het getalm rond het opstellen van een solide begroting bracht de rente op staatsobligaties voor een termijn van 10 jaar vorige week al tegen – en heel even boven – de grens van 5 procent.
Na een vruchteloos weekend onderhandelen gooide formateur Elio Di Rupo maandagnamiddag de handdoek in de ring en trok naar de koning. Intussen tast de Belgische besluiteloosheid de geloofwaardigheid van ons land op de financiële markten verder aan, waardoor België een plaats krijgt in de galerij van probleemlanden als Griekenland, Italië, Spanje en Portugal.
Dinsdagmiddag noteerde de Belgische langetermijnrente al tegen 4,96 procent, en omstreeks 14u15 wordt de grens van 5 procent doorbroken. Rond 17 uur staat de rente op 5,099 procent. Enkel Griekenland presteert dinsdag slechter op de obligatiemarkten. Daar bedraagt de rente op obligaties van tien jaar intussen al 25,6 procent.
Duitsland, dat beschouwd wordt als veilige haven in Europa, ziet de rente eveneens (licht) stijgen met 3 basispunten. Het renteverschil, of spread, met België wordt weer groter en schommelt dinsdag rond de 300 basispunten.
Nadat kredietbeoordelaar Moody’s maandag dreigde met een ratingverlaging voor Frankrijk, zitten ook onze zuiderburen met de handen in het jaar. De waarschuwing van Moody’s is een gevolg van een stijgende rente op staatsleningen en een tegenvallende Franse economische groei, luidde het.
Om de eurocrisis ten gronde aan te pakken, verzoekt Frankrijk de ECB nu om de ultieme middelen aan te wenden door onbeperkt staatsobligaties van probleemlanden aan te kopen. De Britse premier David Cameron steunt het Franse verzoek, maar de Duitsers en de ECB zelf wijzen het af.
In een reactie vraagt Eric Chaney, hoofdeconoom bij de financiële groep Axa in Parijs, zich af wie of wat de euro nu eigenlijk gaat redden: het EFSF-noodfonds of de ECB? Volgens Chaney lijdt het geen twijfel dat de internationale markten de zogenaamde ‘redders’ verder zullen blijven testen, terwijl ze volop speculeren op het uiteenvallen van de eurozone. (Bloomberg/BO)