Belgische loonkosten nemen nog steeds sneller toe dan Europees gemiddelde

© belga

De loonkosten in België zijn in het vierde kwartaal van 2013 opnieuw sneller toegenomen dan het gemiddelde in de eurozone en de volledige Europese Unie.

De loonkosten in België zijn in het vierde kwartaal van 2013 met 1,6 procent toegenomen tegenover een jaar eerder. Het gemiddelde in de eurozone ligt op 1,4 procent, dat van de volledige Europese Unie op 1,2 procent. Dat meldt het Europees statistiekbureau Eurostat.

Hoewel de Belgische loonkosten opnieuw sneller zijn toegenomen dan het gemiddelde in de eurozone, lag de toename in het vierde kwartaal van vorig jaar minder hoog dan de 2,1 procent in het derde kwartaal.

Ter vergelijking: in het vierde kwartaal van 2012 stegen de loonkosten in ons land nog met 2,7 procent. Het gemiddelde stijgingspercentage in de eurozone bedroeg in datzelfde kwartaal 1,6 procent.

Uiteraard nemen niet enkel in België de loonkosten sneller toe dan het Europese gemiddelde. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden er kleppers geregistreerd in Estland (+7,2 pct), Letland (+5,9 pct), Litouwen (+5,7 pct), Bulgarije (+4,3 pct) en Polen (+3,9 pct). In Cyprus (-6,5 pct) en Portugal (-0,4 pct) werd een opmerkelijke daling genoteerd. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content