De nieuwe overschrijding van de spilindex was verwacht door het Planbureau - en datzelfde Planbureau verwacht er ook nog een in december. Het is al de vierde overschrijding dit kalenderjaar, na februari, april en juli. Bovendien werd ook in december 2021 de spilindex al overschreden.

Omdat de spilindex opnieuw overschreden is, zullen de uitkeringen en pensioenen in november en de ambtenarenweddes in december opnieuw stijgen met 2 procent. De hoge inflatie zorgt er indirect ook voor dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat aan een ander tempo. Voor sommige sectoren maandelijks, voor andere dan weer een keer per jaar.

Lees verder onder het kadertje

Energie

De hoge inflatie deze maand is opnieuw voor een groot deel te wijten aan de torenhoge energieprijzen. Zo bedraagt de inflatie van energie momenteel 63,03 procent. Bovendien zitten ook de voedingsprijzen de laatste maanden in een sterk stijgende lijn. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt in oktober uit op 12,30 procent.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 6,50 procent in oktober, tegenover 6,21 procent in september. Dat is een gevolg van de toegenomen inflatie voor bewerkte voeding en diensten.

De belangrijkste prijsstijgingen noteerde Statbel bij aardgas, elektriciteit, motorbrandstoffen, vlees, huisbrandolie, groenten, kleding, zuivelproducten, brood en granen, fruit, private huur en tot slot restaurants en cafés. Alcoholische dranken hadden een verlagend effect op het indexcijfer. Met 11,27 procent was de inflatie in september al geklommen tot het hoogste niveau sinds augustus 1975.

De nieuwe overschrijding van de spilindex was verwacht door het Planbureau - en datzelfde Planbureau verwacht er ook nog een in december. Het is al de vierde overschrijding dit kalenderjaar, na februari, april en juli. Bovendien werd ook in december 2021 de spilindex al overschreden. Omdat de spilindex opnieuw overschreden is, zullen de uitkeringen en pensioenen in november en de ambtenarenweddes in december opnieuw stijgen met 2 procent. De hoge inflatie zorgt er indirect ook voor dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat aan een ander tempo. Voor sommige sectoren maandelijks, voor andere dan weer een keer per jaar.Lees verder onder het kadertjeDe hoge inflatie deze maand is opnieuw voor een groot deel te wijten aan de torenhoge energieprijzen. Zo bedraagt de inflatie van energie momenteel 63,03 procent. Bovendien zitten ook de voedingsprijzen de laatste maanden in een sterk stijgende lijn. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt in oktober uit op 12,30 procent. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 6,50 procent in oktober, tegenover 6,21 procent in september. Dat is een gevolg van de toegenomen inflatie voor bewerkte voeding en diensten.De belangrijkste prijsstijgingen noteerde Statbel bij aardgas, elektriciteit, motorbrandstoffen, vlees, huisbrandolie, groenten, kleding, zuivelproducten, brood en granen, fruit, private huur en tot slot restaurants en cafés. Alcoholische dranken hadden een verlagend effect op het indexcijfer. Met 11,27 procent was de inflatie in september al geklommen tot het hoogste niveau sinds augustus 1975.