De inflatie in ons land blijft met 3,37 procent nog steeds op een hoog peil in vergelijking met de 2,7 procent in de eurozone . In februari bedroeg het Belgische inflatiecijfer 3,66 procent.

De hoge inflatie is in de eerste te plaats te wijten aan de steeds duurdere energieprijzen. Zo werd motorbrandstof in maart gemiddeld 3,5 procent duurder. De prijs van superbenzine98 ging zelfs 4,2 procent hoger, diesel met 2,6 procent en lpg-gas steeg met liefst 12,6 procent tegenover februari. Voor stookolie werd 2,7 procent meer betaald.

In maart werden ook prijsdalingen genoteerd: met name voor snijbloemen (-16 procent) en verblijven in vakantiedorpen (ook -16 procent). Rozen werden zelfs 26 procent goedkoper, een gevolg van de forse prijsstijgingen tijdens Valentijn op 14 februari. Een verblijf in een vakantiedorp werd in maart gewoontegetrouw goedkoper na de krokusvakantie van februari.

De gezondheidsindex (alcohol, tabak en motrorbrandstoffen niet meegerekend) daalde van 3,41 procent tot 3,14 procent. De spilindex werd in maart niet overschreden. Volgens het Planbureau wordt de spilindex in september overschreden, waardoor de sociale uitkeringen in oktober en de lonen van het overheidspersoneel in november met 2 procent toenemen.Voor het volledige jaar houdt Het Planbureau rekening met een inflatie van 3 procent.

Volgens gegevens van het statistiekbureau Eurostat stegen de consumentenprijzen in de Europese Unie in februari het minst in Zweden (+1,0 procent), Griekenland (+1,7 procent) en Spanje (+1,9 procent), en het meest in Hongarije (+5,8 procent), Estland en Polen (beide +4,4 procent). In onze buurlanden Duitsland, Frankrijk (beide +2,5 procent) en Nederland (+2,9 procent) wordt het leven minder snel duur dan bij ons. (BO)

De inflatie in ons land blijft met 3,37 procent nog steeds op een hoog peil in vergelijking met de 2,7 procent in de eurozone . In februari bedroeg het Belgische inflatiecijfer 3,66 procent. De hoge inflatie is in de eerste te plaats te wijten aan de steeds duurdere energieprijzen. Zo werd motorbrandstof in maart gemiddeld 3,5 procent duurder. De prijs van superbenzine98 ging zelfs 4,2 procent hoger, diesel met 2,6 procent en lpg-gas steeg met liefst 12,6 procent tegenover februari. Voor stookolie werd 2,7 procent meer betaald.In maart werden ook prijsdalingen genoteerd: met name voor snijbloemen (-16 procent) en verblijven in vakantiedorpen (ook -16 procent). Rozen werden zelfs 26 procent goedkoper, een gevolg van de forse prijsstijgingen tijdens Valentijn op 14 februari. Een verblijf in een vakantiedorp werd in maart gewoontegetrouw goedkoper na de krokusvakantie van februari.De gezondheidsindex (alcohol, tabak en motrorbrandstoffen niet meegerekend) daalde van 3,41 procent tot 3,14 procent. De spilindex werd in maart niet overschreden. Volgens het Planbureau wordt de spilindex in september overschreden, waardoor de sociale uitkeringen in oktober en de lonen van het overheidspersoneel in november met 2 procent toenemen.Voor het volledige jaar houdt Het Planbureau rekening met een inflatie van 3 procent.Volgens gegevens van het statistiekbureau Eurostat stegen de consumentenprijzen in de Europese Unie in februari het minst in Zweden (+1,0 procent), Griekenland (+1,7 procent) en Spanje (+1,9 procent), en het meest in Hongarije (+5,8 procent), Estland en Polen (beide +4,4 procent). In onze buurlanden Duitsland, Frankrijk (beide +2,5 procent) en Nederland (+2,9 procent) wordt het leven minder snel duur dan bij ons. (BO)