De prognoses van de Europese Commissie over ons land verschillen licht van die van het Federaal Planbureau.

Terwijl het Planbureau rekening houdt met een lichte groei van 0,1 procent, gaat de Europese Commissie ervan uit dat de groei in België dit jaar gewoon stilvalt.

In 2013 zouden we volgens de Europese berekeningen kunnen rekenen op een toename van het bbp met 1,2 procent.

Begrotingstekort

Bij ongewijzigd beleid zou het Belgische begrotingstekort volgens de Commissie dit jaar afklokken op 3,0 procent en in 2013 op 3,3 procent.

De regering-Di Rupo voorziet in het recente stabiliteitsprogramma een budgettair tekort van 2,8 procent in 2012. Voor volgend jaar wordt een tekort van 2,15 procent nagestreefd.

Volgens de ramingen van de Commissie zou het tekort in ons land volgend jaar bij ongewijzigd beleid dus 1,15 procent hoger uitkomen dan gepland in het stabiliteitsprogramma.

Eurozone

Voor de volledige eurozone houdt de Europese Commissie rekening met een krimp van het bbp met 0,3 procent in 2012, en een toename met 1 procent in 2013. (Belga/BO)

Hier vindt u de volledige 'lenteprognoses' van de Europese Commissie (pdf)

De prognoses van de Europese Commissie over ons land verschillen licht van die van het Federaal Planbureau. Terwijl het Planbureau rekening houdt met een lichte groei van 0,1 procent, gaat de Europese Commissie ervan uit dat de groei in België dit jaar gewoon stilvalt. In 2013 zouden we volgens de Europese berekeningen kunnen rekenen op een toename van het bbp met 1,2 procent.BegrotingstekortBij ongewijzigd beleid zou het Belgische begrotingstekort volgens de Commissie dit jaar afklokken op 3,0 procent en in 2013 op 3,3 procent. De regering-Di Rupo voorziet in het recente stabiliteitsprogramma een budgettair tekort van 2,8 procent in 2012. Voor volgend jaar wordt een tekort van 2,15 procent nagestreefd. Volgens de ramingen van de Commissie zou het tekort in ons land volgend jaar bij ongewijzigd beleid dus 1,15 procent hoger uitkomen dan gepland in het stabiliteitsprogramma. EurozoneVoor de volledige eurozone houdt de Europese Commissie rekening met een krimp van het bbp met 0,3 procent in 2012, en een toename met 1 procent in 2013. (Belga/BO)