De waarde van het spaargeld en de beleggingen van de gezinnen is in België ruim dubbel zo groot als ons bruto binnenlands product (bbp). Italië en Duitsland staan met ruime achterstand tweede en derde op de lijst van landen met het hoogste nettogezinsvermogen.

Het grote vermogen van de Belgische gezinnen valt niet zozeer te verklaren door succesvol beleggen, maar wel door het fervente spaargedrag van de Belgen. Een gemiddeld Belgisch gezin heeft voor 156.000 euro spaargeld en beleggingen.

Belgen sparen veel, omdat de overheidsschuld hoog is, signaleren de ING-economen Oscar Bernal en Philippe Ledent. De gezinnen anticiperen op toekomstige belastingverhogingen door veel geld opzij te zetten. Dat verklaart waarom België een land is met rijke gezinnen en een arme overheid.

De waarde van het spaargeld en de beleggingen van de gezinnen is in België ruim dubbel zo groot als ons bruto binnenlands product (bbp). Italië en Duitsland staan met ruime achterstand tweede en derde op de lijst van landen met het hoogste nettogezinsvermogen. Het grote vermogen van de Belgische gezinnen valt niet zozeer te verklaren door succesvol beleggen, maar wel door het fervente spaargedrag van de Belgen. Een gemiddeld Belgisch gezin heeft voor 156.000 euro spaargeld en beleggingen. Belgen sparen veel, omdat de overheidsschuld hoog is, signaleren de ING-economen Oscar Bernal en Philippe Ledent. De gezinnen anticiperen op toekomstige belastingverhogingen door veel geld opzij te zetten. Dat verklaart waarom België een land is met rijke gezinnen en een arme overheid.