De Belgische fiscus is door het Europese Hof van Justitie veroordeeld voor het jarenlang onterecht innen van roerende voorheffing. Dat schrijft De Standaard, op basis van een publicatie van de veroordeling eind vorige week.

"Dat kan honderden miljoenen kosten", zegt advocaat Mathieu Isenbaert van het kantoor Laga.

De discriminatie heeft te maken met de mogelijkheid van Belgische vennootschappen om in sommige omstandigheden betaalde dividendbelastingen te compenseren met de verschuldigde Belgische vennootschapsbelasting. De reële dividendbelasting is daardoor verwaarloosbaar.

Europese vennootschappen die de betaalde dividendbelasting niet kunnen verrekenen, omdat er geen in België verschuldigde vennootschapsbelasting is, betalen dus meer. En die discriminatie is door het Europese Hof veroordeeld.

Aanzienlijke impact

De impact voor de begroting kan aanzienlijk zijn. In het slechtste geval kunnen benadeelde Europese bedrijven tot 10 jaar in de tijd kunnen teruggaan om de onterechte roerende voorheffing te recupereren. De laatste tien jaar heft de overheid gemiddeld 500 miljoen euro per jaar aan roerende voorheffing bij de bedrijven.

Hoewel de problematiek maar voor een beperkt gedeelte van de totale roerende voorheffing rijst, kan de uiteindelijke kostprijs al snel oplopen tot talrijke tientallen, of zelfs honderden miljoenen euro's, meent Isenbaert.

Grote precedentswaarde

De concrete aanleiding voor de uitspraak van het hof is de zaak Tate & Lyle, een Brits voedingsmiddelenbedrijf, dat tot voor kort een belang had in de Aalsterse groep Amylum. Maar de advocaten van Laga, die de zaak Tate & Lyle aangespannen hadden, waarschuwen dat er in de roerende voorheffing nog veel andere gelijkaardige vormen van discriminatie zijn, waardoor de Belgische fiscus een zware factuur riskeert.

"De uitspraak van het Hof heeft een grote precedentswaarde voor de Europese financiële- en pensioensector die in Belgische bedrijven investeert", waarschuwen professor Mathieu Isenbaert en advocate Ethel Puncher in de krant. (Belga/SD)De Belgische fiscus is door het Europese Hof van Justitie veroordeeld voor het jarenlang onterecht innen van roerende voorheffing. Dat schrijft De Standaard, op basis van een publicatie van de veroordeling eind vorige week. "Dat kan honderden miljoenen kosten", zegt advocaat Mathieu Isenbaert van het kantoor Laga. De discriminatie heeft te maken met de mogelijkheid van Belgische vennootschappen om in sommige omstandigheden betaalde dividendbelastingen te compenseren met de verschuldigde Belgische vennootschapsbelasting. De reële dividendbelasting is daardoor verwaarloosbaar. Europese vennootschappen die de betaalde dividendbelasting niet kunnen verrekenen, omdat er geen in België verschuldigde vennootschapsbelasting is, betalen dus meer. En die discriminatie is door het Europese Hof veroordeeld. Aanzienlijke impactDe impact voor de begroting kan aanzienlijk zijn. In het slechtste geval kunnen benadeelde Europese bedrijven tot 10 jaar in de tijd kunnen teruggaan om de onterechte roerende voorheffing te recupereren. De laatste tien jaar heft de overheid gemiddeld 500 miljoen euro per jaar aan roerende voorheffing bij de bedrijven. Hoewel de problematiek maar voor een beperkt gedeelte van de totale roerende voorheffing rijst, kan de uiteindelijke kostprijs al snel oplopen tot talrijke tientallen, of zelfs honderden miljoenen euro's, meent Isenbaert. Grote precedentswaardeDe concrete aanleiding voor de uitspraak van het hof is de zaak Tate & Lyle, een Brits voedingsmiddelenbedrijf, dat tot voor kort een belang had in de Aalsterse groep Amylum. Maar de advocaten van Laga, die de zaak Tate & Lyle aangespannen hadden, waarschuwen dat er in de roerende voorheffing nog veel andere gelijkaardige vormen van discriminatie zijn, waardoor de Belgische fiscus een zware factuur riskeert. "De uitspraak van het Hof heeft een grote precedentswaarde voor de Europese financiële- en pensioensector die in Belgische bedrijven investeert", waarschuwen professor Mathieu Isenbaert en advocate Ethel Puncher in de krant. (Belga/SD)