Ondanks het herstel zal 2010 geen al te goed jaar worden voor de koopkracht van de gezinnen. Die is immers onder meer afhankelijk van de evolutie van de werkgelegenheid en die zal volgens de economen van ING in het beste geval pas tijdens de tweede helft van het jaar beginnen groeien.

De internationale handel zou wel een doorslaggevende rol moeten spelen bij het economisch herstel tijdens de eerstkomende maanden. Volgens de jongste statistieken steeg de Belgische uitvoer van goederen en diensten in december 2009 op jaarbasis al met 5,4 procent. In 2010 zal de buitenlandse handel verder kunnen blijven profiteren van het herstel van de internationale handel, zo blijkt uit de studie.

Een ander element dat moet bijdragen tot de economische ommekeer is de aanhoudende stijging van het ondernemersvertrouwen en, in minder mate, het consumentenvertrouwen. Beide indicatoren staan in maart 2010 alweer nagenoeg op het peil van voor de crisis.

ING benadrukt verder dat de begrotings- en interprofessionele onderhandelingen in de tweede helft van 2010 een belangrijke rol zullen spelen voor de voortzetting van het herstel in 2011.

Ondanks het herstel zal 2010 geen al te goed jaar worden voor de koopkracht van de gezinnen. Die is immers onder meer afhankelijk van de evolutie van de werkgelegenheid en die zal volgens de economen van ING in het beste geval pas tijdens de tweede helft van het jaar beginnen groeien. De internationale handel zou wel een doorslaggevende rol moeten spelen bij het economisch herstel tijdens de eerstkomende maanden. Volgens de jongste statistieken steeg de Belgische uitvoer van goederen en diensten in december 2009 op jaarbasis al met 5,4 procent. In 2010 zal de buitenlandse handel verder kunnen blijven profiteren van het herstel van de internationale handel, zo blijkt uit de studie. Een ander element dat moet bijdragen tot de economische ommekeer is de aanhoudende stijging van het ondernemersvertrouwen en, in minder mate, het consumentenvertrouwen. Beide indicatoren staan in maart 2010 alweer nagenoeg op het peil van voor de crisis. ING benadrukt verder dat de begrotings- en interprofessionele onderhandelingen in de tweede helft van 2010 een belangrijke rol zullen spelen voor de voortzetting van het herstel in 2011.