Belgische economen nuanceren ratingverlaging Fitch

© Belga

Topeconomen Geert Noels (Econopolis) en Ivan Van de Cloot (Itinera) nuanceren de beslissing van ratingbureau Fitch.

Volgens topeconoom Geert Noels van Econopolis is er geen reden tot paniek nu Fitch de ratingoutlook van België verlaagd heeft. “Dit is gewoon meer van hetzelfde. Standard & Poor’s deed in december 2010 al iets soortgelijks.” Toch vindt Noels dat het initiatief van Fitch niet zomaar genegeerd mag worden. “Dit wil nog maar

eens zeggen dat het tijd wordt dat er iets gebeurt in dit land.”

Geert Noels: “belissing niet overdrijven”

Noels benadrukt dat Fitch tot nader order ons land nog altijd een AA+ rating gunt. Maar het feit dat het ratingagentschap de kredietvooruitzichten voor België verlaagt, doet vermoeden dat er iets in de lucht hangt. Meestal herbekijkt Fitch in zo’n scenario binnen het anderhalf jaar de rating van de schuldenaar in kwestie.

“We moeten dit niet overdrijven”, aldus Noels. “Het gaat niet om een echte downgrade (een verlaging van de rating), en bovendien kan je een ratingbureau een beetje vergelijken met een dokter die constateert dat ik ziek ben wanneer ik al drie dagen 39 graden koorts heb. Het is niet alsof hij drie dagen op voorhand voorspelde dat ik koorts zou krijgen. Maar dat wil niet zeggen dat ik me dan niet dringend moet verzorgen om weer beter te worden.”

Signaal Fitch niet negeren

Noels vindt dan ook dat het initiatief van Fitch een signaal is dat er dringend iets moet gebeuren. “Ik ga hier geen politieke uitspraken doen, maar het is duidelijk dat het hoog tijd wordt dat er de nodige initiatieven genomen worden in dit land.”

Ivan Van de Cloot: “erg late actie”

Volgens Ivan Van de Cloot is de beslissing van kredietbeoordelaar Fitch om de ratingoutlook van België te verlagen van “stabiel” naar “negatief” geen verrassing. Het is een actie die Standard & Poor’s (S&P) al veel eerder gemaakt heeft. Met hun beslissing volgen de kredietbeoordelaars de markt waardoor hun boodschap in meer van de helft van de tijd “achterhaald en niet meer relevant” is. De Belgische economie trekt intussen opnieuw aan, luidt het.

Van de Cloot wijst op het verschil tussen de rating, die Fitch onveranderd houdt op AA+, en de outlook. Dat Fitch die nu verlaagt omwille van de politieke impasse en de mogelijke gevolgen daarvan op de begroting, is voor de econoom “een erg late actie van iets wat Standard & Poor’s (S&P) al veel langer gedaan heeft”. “Voor hen was het nu het moment, maar het was eigenlijk al door iedereen geweten.”

Achterhaalde informatie

Hij wijst erop dat ons land intussen de “zegen heeft gehad dat we meegetrokken worden in het zog van de Duitse economie”, waardoor België meer afstand genomen heeft van de zogenaamde PIGS-landen (Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje). De econoom hekelt dan ook dat de ratingbureau’s enkel de markt volgen, en niet vooruitkijken. “In meer dan 50 procent van de gevallen is wat ze zeggen achterhaald en niet meer relevant.”

Van de Cloot verwacht dat de regering in lopende zaken het tekort onder de 3 procent zal houden, omdat er ook niet zo veel inspanningen meer voor nodig zijn. “Fitch stipuleert dat we dit niet gaan halen. Dat zou ik eigenlijk ontoelaatbaar vinden.”

Degrauwe: “gemengde gevoelens”

Voor econoom Paul De Grauwe roept de verlaging van de Belgische ratingoutlook door Fitch “gemengde gevoelens” op. Enerzijds liggen de kredietbeoordelers mee aan de basis van de crisis, anderzijds geven ze een signaal aan de politiek dat er een einde moet komen aan de politieke crisis, zegt De Grauwe. “Ik heb daar gemengde gevoelens bij. De Grauwe denkt niet dat de waarschuwing van Fitch financiële gevolgen zal hebben op bijvoorbeeld de rente die ons land betaalt op leningen. “Maar je weet nooit, dat is moeilijk te voorspellen.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content