Het Belgisch ondernemersvertrouwen verstevigde in de bouwnijverheid en, meer uitgesproken, in de handel. Daartegenover verzwakte het conjunctuurklimaat in de dienstverlening aan bedrijven. In de verwerkende nijverheid bleef het ondernemingsklimaat vrijwel ongewijzigd.

In juli was het ondernemersvertrouwen nog gezakt naar het laagste peil sinds oktober 2013. De indicator die het ondernemersvertrouwen meet, klokte toen af op -7,5 waar dit in juni nog -6,2 was. In augustus kwam de indicator uit op -7,3. Dat is beter dan analisten gepolst door Bloomberg verwacht hadden. Zij gingen er gemiddeld van uit dat de indicator voor augustus op -8,0 zou uitkomen.

Het bedrijfsklimaat in de bouw verbeterde in augustus dankzij een forse toename van het aantal nieuwe orders en ietwat verbeterde vooruitzichten voor de vraag. Het handelsklimaat herstelde zich in augustus ten dele van de sterke terugval in juli. Volgens de NBB verwachten de handelaars een merkelijke toename van hun bestellingen bij de leveranciers en denken ze meer personeel te zullen inzetten.

In de dienstverlening aan bedrijven was het vertrouwensverlies voornamelijk toe te wijzen aan fors verslechterde vooruitzichten voor de bedrijfsactiviteit en, in mindere mate, aan een somberdere inschatting van de marktvraag.

De quasi-stabilisatie in de verwerkende nijverheid was gestoeld op een negatievere beoordeling van de gezamenlijke orderpositie, die gecompenseerd werd door een gunstigere inschatting van de voorraden. (Belga/MI)

Het Belgisch ondernemersvertrouwen verstevigde in de bouwnijverheid en, meer uitgesproken, in de handel. Daartegenover verzwakte het conjunctuurklimaat in de dienstverlening aan bedrijven. In de verwerkende nijverheid bleef het ondernemingsklimaat vrijwel ongewijzigd.In juli was het ondernemersvertrouwen nog gezakt naar het laagste peil sinds oktober 2013. De indicator die het ondernemersvertrouwen meet, klokte toen af op -7,5 waar dit in juni nog -6,2 was. In augustus kwam de indicator uit op -7,3. Dat is beter dan analisten gepolst door Bloomberg verwacht hadden. Zij gingen er gemiddeld van uit dat de indicator voor augustus op -8,0 zou uitkomen. Het bedrijfsklimaat in de bouw verbeterde in augustus dankzij een forse toename van het aantal nieuwe orders en ietwat verbeterde vooruitzichten voor de vraag. Het handelsklimaat herstelde zich in augustus ten dele van de sterke terugval in juli. Volgens de NBB verwachten de handelaars een merkelijke toename van hun bestellingen bij de leveranciers en denken ze meer personeel te zullen inzetten. In de dienstverlening aan bedrijven was het vertrouwensverlies voornamelijk toe te wijzen aan fors verslechterde vooruitzichten voor de bedrijfsactiviteit en, in mindere mate, aan een somberdere inschatting van de marktvraag. De quasi-stabilisatie in de verwerkende nijverheid was gestoeld op een negatievere beoordeling van de gezamenlijke orderpositie, die gecompenseerd werd door een gunstigere inschatting van de voorraden. (Belga/MI)